Economia 26/06/2019

Barceló, Iberostar i Melià s'enfronten a demandes de cubans expropiats per la revolució comunista

Les dues primeres són objecte de reclamacions col·lectives que també afecten Blue Diamond, Accor, Booking o Expedia

Ara Balears
3 min
Paradisus Río de Oro, a Cuba

PalmaLes cadenes hoteleres mallorquines Barceló i Iberostar, la canadenca Blue Diamond i la francesa Accor són objecte de demandes col·lectives presentades davant els tribunals de Miami per lucrar-se amb propietats expropiades a Cuba per les autoritats castristes sense cap compensació als seus amos, segons informa Efe. Melià també s'enfronta a processos similars.

El despatx d'advocats Rivero Mestre LLP de Coral Gables (Miami-Dade) es va emparar en el títol III de la llei Helms-Burton per presentar aquestes quatre demandes, que també afecten Trivago GmBh, Expedia i Booking.com per promoure els hotels propietat de l'estat cubà que són operats per les quatre companyies.

Un breu comunicat de Rivero Mestre LLP assenyala que les demandes s'han presentat aquest dilluns, sense especificar a quines propietats confiscades es refereixen aquestes accions judicials.

El mateix despatx ha interposat accions legals contra altres companyies que fan negocis a Cuba, inclòs el grup Carnival, que, abans que el govern de Trump prohibís els viatges de creuers a Cuba, tenia vaixells que tocaven ports cubans regularment.

Aquesta i altres demandes similars ja presentades davant la justícia de Miami són possibles gràcies a l'entrada en vigor del títol III de la llei Helms-Burton de 1996.

El títol, que va entrar en vigor el passat 2 de maig per decisió del president Donald Trump, estableix que els ciutadans estatunidencs que varen veure confiscades les seves propietats a Cuba després del triomf de la revolució el 1959 poden demandar en tribunals d'aquest país les empreses que treguin benefici d'allò confiscat amb vista a obtenir una compensació econòmica.

Tots els presidents estatunidencs anteriors a Trump, començant per Bill Clinton, que va signar la llei Helms-Burton el 1996, varen deixar desactivat el títol III per no tenir problemes en organismes internacionals i altres governs.

Demanda a Melià

El títol III estableix que si es notifica a la companyia que serà demandada trenta dies abans de presentar la demanda i aquesta no respon cessant les activitats qüestionades i compensant els antics amos es poden obtenir compensacions per danys molt majors.

Això és el que va fer Rivero Mestre el maig passat amb el grup hoteler Melià per regentar un hotel a Cienfuegos que va pertànyer a Antonio Mata Álvarez, d'origen asturià.

En nom dels hereus de Mata Álvarez, el maig, varen notificar a Melià la seva intenció d'interposar una demanda. El termini de 30 dies acaba aquesta setmana.

Melià està, a més, demandada en els tribunals de Palma pels hereus de la família Sánchez Gil, antiga propietària d'un enginy de sucre molt gran a la província cubana d'Holguín, amb 57 quilòmetres de costa, on avui s'alcen nombrosos hotels que pertanyen a empreses estatals i operats per cadenes europees i d'altres zones del món.

Les cadenes hoteleres espanyoles que operen en règim d'empresa mixta amb més de 60 establiments propietat de l'estat cubà estan en la mira de famílies cubanes a les quals la revolució va confiscar propietats o negocis i es varen exiliar als Estats Units.

Suport del govern espanyol i de la Unió Europea

El govern espanyol ha transmès als grups hotelers presents a Cuba el seu suport enfront de possibles demandes als EUA sota el títol III de la llei Helms-Burton.

La Unió Europea, que considera que aquesta llei contravé el dret internacional, ja va avançar la seva intenció d'activar l'estatut de bloqueig, que prohibeix l'aplicació en territori comunitari de les sentències als EUA sobre el títol III i permet als demandats rebre indemnitzacions en corts europees.

Segons John Kavulich, president del Consell Comercial i Econòmic EUA-Cuba, les autoritats estatunidenques han "certificat" 5.913 casos de ciutadans i empreses que poden acollir-se al títol III per un total de 1.900 milions de dòlars, que amb els interessos de fa més de 60 anys ascendirien a 8.521 milions.

stats