Economia 23/06/2017

El Banc d'Espanya insinua que el Popular va precipitar la seva pròpia caiguda

El subgovernador assegura que el banc absorbit pel Santander tenia més garanties de les que va presentar per aconseguir liquiditat d'emergència

Júlia Manresa
2 min
El nou president del Popular va assessorar una fusió amb el Sabadell

SantanderEl Banco Popular va accelerar la seva pròpia caiguda. Així ho ha descrit aquest divendres el subgovernador del Banc d'Espanya, Javier Alonso, en unes jornades organitzades per BBVA i l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) a Santander. "No sé quina autocrítica volen que fem [el Banc d'Espanya] si el mateix banc es va declarar inviable", ha sentenciat el subgovernador del banc central espanyol. Abans de ser intervingut per les autoritats europees, el Popular tenia l'opció d'intentar aconseguir més liquiditat d'emergència a partir de la presentació de garanties al Banc d'Espanya, però segons Alonso, no en va presentar prou, tot i que el mateix Banc d'Espanya sospita que en tenia més.

"Sospito que el banc tenia més garanties de les que va presentar, perquè el que ens van portar va ser poc", ha afirmat aquest matí Alonso, que ha aclarit que en demanar a l'entitat aleshores presidida per Emilio Saracho el motiu pel qual no en presentava més, la resposta va ser "potser aquesta nit", de manera que va deixar entreveure que va ser el mateix Banco Popular el que va precipitar la seva caiguda a mode de suïcidi i va deixar la pilota al camp de Saracho, que ja és al blanc de totes les crítiques i de les mesures judicials que els afectats per la resolució emprenguin. Precisament sobre la recerca de responsables per part dels accionistes del Popular (que ja estudien mesures diverses contra la cúpula després de perdre tota la inversió), Alonso ha deixat clar que "seran els tribunals els qui decideixin qui té i qui no té responsabilitats sobre la resolució".

De fet, el subgovernador del Banc d'Espanya s'ha espolsat encara més les culpes que el mateix governador, Luis María Linde, i davant la pregunta dels periodistes sobre per què el Banc d'Espanya no ha fet més autocrítica en el seu paper com a supervisor, Alonso ha respost que no hi cap autocrítica perquè va ser el mateix banc el que la nit abans de la resolució es va declarar inviable.

Alonso després ha matisat que possiblement el Popular no va saber atorgar més garanties al Banc d'Espanya per mirar d'aconseguir més liquiditat, i també ha puntualitzat que si ho hagués fet, hauria allargat més la seva agonia.

"És comprensible que no estiguessin preparats, no sé si van tirar la tovallola abans de temps, però la veritat és que feia la impressió que no tinguessin temps", ha afirmat Alonso. Tot i això, el cert és que si hagués estat així, el més probable és que els accionistes haurien tingut més temps per actuar davant la situació: "No sé quants dies més podrien haver allargat la retirada de dipòsits".

stats