Banca

El Banc d'Espanya posa data a les primeres baixades de les hipoteques

L'organisme monetari espera un "descens gradual" del cost dels préstecs al llarg d'aquest any

2 min
Hipoteques

BarcelonaEl Banc d'Espanya espera que la majoria d'hipoteques a tipus variable a Espanya comencin a experimentar reduccions dels interessos que paguen a partir del mes de març, segons un informe de la mateixa institució sobre el finançament de les llars i les empreses publicat aquest dimecres.

"Sota les expectatives de mercat actuals, la transmissió dels impulsos de la política monetària més restrictiva als pagaments per interessos dels préstecs vius de les llars i les empreses a tipus variable estaria pràcticament completa a finals del 2023", diu el document del Banc d'Espanya. En llenguatge més planer, això vol dir que l'organisme espera que les pujades de tipus d'interès que ha anat aprovant el Banc Central Europeu durant el 2022 i 2023 ja s'han traduït avui en increments dels tipus als préstecs que els bancs donen als seus clients, siguin famílies o empreses.

Així doncs, els interessos de la majoria de les hipoteques a tipus variable haurien tocat sostre a finals de l'any passat o durant el primer trimestre d'enguany, i tornarien a caure a partir de la primavera vinent. "Al llarg del 2024, els pagaments per interessos dels préstecs a tipus variable experimentarien un descens gradual, i s'estabilitzarien el 2025 en nivells superiors als vigents abans del cicle d'enduriment", augura la institució presidida per Pablo Hernández de Cos.

Davant la forta pujada dels preus provocada per l'esclat de la guerra a Ucraïna i l'encariment de l'energia que va comportar, el BCE –igual que la resta de bancs centrals d'economies desenvolupades– van apostar per apujar els tipus d'interès amb l'objectiu d'encarir el crèdit i així dificultar l'accés als préstecs a les famílies i les empreses. Amb menys crèdit, els bancs centrals busquen refredar la inversió i el consum.

Amb la inflació cada vegada més normalitzada al voltant del 2%, l'objectiu que marquen, els bancs centrals han aturat les pujades de tipus i dirigents com Christine Lagarde, presidenta del BCE, ja apunten a retallades de cara al primer semestre d'aquest any. Aquest dimecres la Reserva Federal (la Fed, el banc central nord-americà) previsiblement anunciarà que deixa el preu del diner sense canvis, la mateixa decisió va prendre el BCE la setmana passada.

Abaratiment des del desembre passat

Malgrat que els tipus es mantenen sense canvis des de la tardor, el cost de les hipoteques ja ha començat a caure: l'Euríbor –l'interès de referència a la majoria de préstecs variables a la zona euro– encadena tres mesos de caigudes. Així ho preveu també el document del Banc d'Espanya, que calcula que, entre desembre passat i aquest mes de març, "quasi un 10% de les hipoteques a tipus variable de les llars veuria reduït el seu cost en almenys" mig punt percentual, mentre que només un 7% patiria increments de com a màxim un punt percentual. A més, entre un 60% i un 70% de les hipoteques variables no es veurien afectades perquè encara no estarien subjectes a la revisió anual dels interessos, segons les seves estimacions.

stats