Economia 04/11/2020

L'afiliació a la Seguretat Social cau a nivells del 2015 a les Balears

El conseller de Treball, Iago Negueruela, assenyala la sortida dels fixos discontinus dels ERTO com a factor clau de la baixada de l'ocupació

Maria Llull/ Ara Balears
3 min
La Seguretat Social va registrar a les Illes una afiliació mitjana de 441.107 treballadors.

PalmaL'afiliació a les Balears va caure a nivells del 2015 el mes d'octubre, amb 441.107 treballadors cotitzant a la Seguretat Social. La sortida dels fixos discontinus dels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) ha estat un factor clau per a aquesta baixada, que implica un 17,6% menys d'afiliats que l'octubre del 2019 –94.500 treballadors menys. "Ja vàrem avançar el mes passat que la sortida dels fixos discontinus dels ERTO tindria un fort impacte en l'afiliació. És la caiguda interanual més gran d'Espanya", ha comentat aquest dimecres el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, durant la compareixença per explicar les dades d'atur i afiliació del mes passat a les Illes. Respecte del setembre, l'afiliació ha caigut un 11,8% –58.970 persones.

Negueruela ha recordat que els fixos discontinus que ja no estan dins un ERTO cobraran una prestació extraordinària fins al 31 de gener. A hores d'ara, 31.132 treballadors continuen dins un expedient de regulació temporal de l'ocupació, després que ja n'hagin sortit 38.399 durant l'octubre –un 55% dels que hi havia. Així i tot, Negueruela ha comentat que el Govern esperava una sortida dels ERTO més gran i ha valorat positivament que hi hagi "empreses que encara els mantinguin". Segons les dades de Treball, les Illes varen assolir un màxim de 152.000 treballadors en ERTO el mes de maig.

Malgrat les dades que ha presentat, Negueruela ha destacat que "l'afiliació se sosté amb un nombre molt inferior de turistes que venen a les Illes". El conseller també ha fet referència a la construcció, que "ha incrementat les afiliacions un 0,1%, mentre que a la resta d'Espanya han baixat". "Això demostra que el Decret de reactivació econòmica funciona", ha dit, a més de subratllar que, a data de 31 de gener, a les Illes s'hauran pagat aproximadament 1.300 milions d'euros en prestacions.

Pel que fa a les dades de l'atur, l'octubre va acabar amb 81.713 aturats, un 61,5% més que fa un any –31.127 persones més. Aquest augment col·loca les Illes al capdavant de l'Estat, com ja va passar al setembre. La pujada respecte del mes passat ha estat d'un 5,97%. "Les xifres són urgents, superiors a la mitjana", ha dit Negueruela, encara que també ha destacat que "més d'un 50% dels demandants d'ocupació rep alguna prestació".

El mes passat es varen formalitzar a l'Arxipèlag 19.892 contractes, un 13,05% menys que el setembre i un 54,24% menys que l'octubre de l'any passat. Per altra banda, els beneficiaris de prestacions de desocupació a les Illes són 69.081, mentre que 12.632 aturats (un 15,4% del total) no perceben ajudes de desocupació.

Al conjunt de l'Estat, l'atur va sumar 49.558 persones l'octubre enfront del setembre, fins a arribar als 3.826.043 aturats. Quant a l'afiliació, l'octubre va aconseguir continuar sumant ocupació amb 113.974 afiliats més de mitjana que el setembre, fins als 18.990.364 ocupats.

Retard en el pagament dels ERTO

El conseller de Treball també ha apuntat que des de l'1 d'octubre s'han tramitat 1.823 expedients d'ERTO, en les noves modalitats que el govern espanyol va establir amb un reial decret llei el 29 de setembre: per impediment, per limitacions i per a sectors específics. Aquests expedients afecten 25.881 treballadors.

Sobre el retard en el pagament d'aquests expedients, Negueruela ha destacat que "és competència exclusiva de l'Estat" i que si l'ERTO està ben tramitat "no té per què haver-hi retards". "Moltes vegades hi ha petites deficiències que s'han de solucionar i normalment es fa de pressa. Però quan afecten un nombre important de persones es tarda més", ha explicat.

Preocupació sindical per la caiguda d'afiliacions

CCOO ha destacat que, tot i que les dades són "bastant dolentes", si les comparam amb el mateix mes de l'any passat, "no han experimentat una pujada tan important respecte del mes de setembre". Segons el sindicat "els llocs de treball temporals es varen eliminar des del principi del confinament i per això arrossegam xifres d'aturats superiors a 70.000 persones des de fa mesos".

Una de les preocupacions de CCOO és la caiguda forta de les afiliacions a la Seguretat Social. Per a la secretària d'Ocupació, Yolanda Calvo, aquesta xifra mostra realment la "dramàtica situació de la nostra economia". Segons el sindicat, cal un pla d'ocupació per a tot l'any, així com formació de qualitat en nous sectors. "Com diu l'OCDE, un 21% dels llocs de feina serà substituït per la mecanització i serà necessari tenir treballadors qualificats", ha recalcat CCOO.

stats