Ciberatac a Damm

Un atac informàtic obliga Damm a aturar la producció de cervesa

La principal fàbrica, al Prat, es pot quedar sense estoc en qüestió de dies

2 min
La planta de fabricació de Damm a El prat de Llobregat, aquesta mateixa tarda

BarcelonaUn atac informàtic té aturada des d’aquest dimecres la producció de cervesa Damm a la fàbrica del Prat de Llobregat, la més important de la companyia. Fonts pròximes a l’empresa han avançat a l’ARA que si la situació s’allarga la planta es pot quedar sense estoc en qüestió de dies. Es tracta d’un atac de ransomware, un tipus de programari maligne que xifra documents i arxius, de manera que el propietari legítim, en aquest cas Damm, no hi pot accedir i se li reclama un pagament, a canvi de la contrasenya per alliberar-los. Aquest diari no ha pogut concretar l’import del rescat.

Les mateixes fonts expliquen que si l’atac s’hagués produït durant els mesos d’estiu les conseqüències encara haurien sigut més catastròfiques, ja que a causa de l’augment del consum de cervesa en els mesos de més calor, l’estoc acostuma a durar escassament tres dies.

Les afectacions

Portaveus de Damm han reconegut aquest dijous a aquest diari que dimecres van tenir una “incidència informàtica al sistema operatiu” i que “tot apunta” que darrere s’hi amaga “un atac informàtic”. “S’està investigant”, han insistit els mateixos portaveus. L’atac ha afectat directament l’àrea de producció i la d’envasament, que estan aturades fins que no es resolgui.

Des del primer moment, asseguren des de l’empresa, s’ha activat el protocol establert i s’està treballant per “restablir” la producció. A més, també s’ha enviat un comunicat intern als treballadors per informar-los de la situació i demanar-los que no es connectin a la xarxa informàtica de la companyia. Tot i el ciberatac, l’empresa ha insistit aquest dijous que de moment s’està fent amb “normalitat” la distribució als canals d’alimentació i d’horeca (hotels, restaurants i cafeteries) i que desconeix quan tornarà a funcionar tot al 100%.

La planta del Prat, que és la més important tant en dimensions com en producció, distribueix cervesa a tot Catalunya i també a altres comunitats espanyoles. A banda d’aquesta fàbrica, Damm produeix aquesta beguda, però en molta menys quantitat, en les altres dues plantes que té a Espanya: una ubicada a Múrcia i l’altra a Alacant.

Degoteig de ciberatacs

El degoteig d’atacs informàtics a empreses i institucions és cada cop més constant. Dos dels últims que s’han produït han afectat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o la multinacional germànica MediaMarkt. En el cas de la UAB els autors van inutilitzar fa un mes els serveis informàtics creant un caos al campus, que va afectar més de 650.000 arxius, i van demanar un rescat de 3 milions d’euros. De fet, aquesta mateixa setmana han amenaçat amb fer pública la informació aconseguida d’empreses i entitats gràcies al ciberatac.

Pel que fa a MediaMarkt, va afectar de manera directa les seves botigues d’Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos i, amb menys importància, les d’altres països com algunes d’Espanya. Concretament l’atac va afectar 3.100 servidors i va provocar que les caixes enregistradores funcionessin malament.

stats