Protesta per l'augment dels carburants

Aquestes són les empreses que han tancat per la vaga de transportistes

El govern espanyol es tornarà a reunir amb els camioners aquest dijous

3 min
Marxa lenta de taxistes  a la Gran Via

BarcelonaLa vaga de transportistes està impactant directament en les grans empreses d'alimentació. Algunes ja s'han vist obligades a parar la seva activitat temporalment perquè no poden produir per falta de matèries primeres o bé perquè no poden distribuir els seus productes per la mobilització dels camioners.

Entre les empreses que ja han parat l'activitat hi ha Danone. Després que ahir alertés que estava en risc imminent de fer-ho, aquest dimecres la companyia ja ha aturat una de les seves quatre plantes de làctics, tot i que ha declinat especificar quina, i dues més corren "risc imminent" per falta de llet. També ha parat la producció d'una de les tres plantes envasadores d'aigua d'on surten marques com Font Vella. "Així i tot, s'està intentant complir uns serveis mínims perquè no hi hagi escassetat de productes", han explicat fonts de la companyia a l'ARA.

Al tancament parcial de Danone se li ha de sumar el de l'empresa de conserves Calvo, la de galetes Cuétara, la de sucre Azucarera i la cooperativa agroalimentària Dcoop. A més Pastas Gallo també ha advertit aquest dimecres que si segueix la vaga es veurà obligada a fer "un cessament temporal de la seva activitat productiva" a les seves plantes en 48 hores i on hi ha la seu social del grup a El Carpio "davant la impossibilitat de donar sortida a l'estoc acumulat als magatzems".

També Heineken, Mahou San Miguel i Lactalis estan en "col·lapse imminent", fins al punt que Heineken ha advertit que corre el risc de no poder servir els seus productes a superfícies comercials, bars i restaurants. A més Nestlé i Estrella Damm estan treballant amb dificultats i tenen problemes per rebre i repartir mercaderies.

Davant aquest escenari, la patronal espanyola CEOE ha exigit aquest dimecres al govern espanyol que prengui mesures "ràpides, concretes i efectives" per aturar l'augment dels costos energètics, l'espiral inflacionista i el bloqueig a les carreteres. En un comunicat, la CEOE i la CEPYME avisen que ja hi ha "desproveïments" i que creix "l'amenaça d'una gran crisi econòmica i social". La patronal lamenta la "inacció política", especialment en comparació amb les mesures preses en altres països europeus, i exigeix que en la reunió de demà dijous es concretin "ajudes directes en cèntim/litre al combustible".

Els piquets tallen la ronda Litoral

Enmig d'aquesta allau de tancaments, els piquets han continuat tallant aquest dimecres els accessos al port de Barcelona (on ahir només van entrar un 20% dels camions que ho acostumen a fer en una jornada normal). Per primer cop des que han començat la vaga, uns 200 camioners han tallat la ronda Litoral en els dos sentits de la marxa. El tall ha començat a l'altura de la Zona Franca direcció Besòs, concretament a la sortida 14, a partir de dos quarts de deu del matí, cosa que ha creat llargues cues de trànsit, i s'ha allargat fins a les 11 del matí.

Marxa lenta dels taxistes

Però els camioners no són els únics que protesten contra l'augment dels carburants. També ho han fet els taxistes, amb una marxa lenta que ha començat passades les 10 del matí a la terminal T1 de l'aeroport de Barcelona en direcció al Parlament. Hi participen mig miler de taxistes, i la marxa està provocant problemes de trànsit. A les 11 del matí passaven per la Gran Via a l'altura de la plaça Espanya.

La vaga de transportistes, convocada inicialment per la Plataforma en Defensa del Sector del Transport, ja té el suport d'altres associacions, com Fenadismer, que pertany al Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC). La mobilització seguirà fins que no es detallin les mesures del govern espanyol, després que dilluns a la tarda l'executiu de Sánchez oferís sense donar detalls fins a 500 milions d'euros al sector per fer front a l'augment dels preus dels carburants. Precisament, el govern espanyol ha anunciat aquest matí una nova reunió amb el departament de mercaderies del CNTC, que se celebrarà aquest dijous a partir de les 11.30, per abordar de "forma concreta i definida" les mesures de l'executiu de Sánchez i "mantenir el diàleg el temps que sigui necessari amb la voluntat d'arribar a un acord". Des de Fenadismer s'adverteix que no s'aixecaran de la taula fins que no es concretin aquestes mesures. Aquesta reunió inicialment estava prevista per divendres.

stats