Tecnologia
Economia 28/11/2022

Adeu al mode avió: els passatgers es podran connectar al 5G durant el vol

Les aerolínies hauran d'equipar els avions amb uns aparells especials anomenats 'picocel·les'

2 min
Passatgers a bord d'un avió, amb mascareta.

Brussel·lesPunt final del mode avió a la Unió Europea. Brussel·les vol permetre que els passatgers es puguin connectar amb el seu mòbil o diferents dispositius a l'internet 5G durant els vols i que no s'hagin de desactivar les dades des que l'avió es comença a moure fins que s'obren les portes. "El cel ja no serà un límit pel que fa a les possibilitats que ofereix la connectivitat molt ràpida i d'alta capacitat", ha dit el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.

Des del 2008 que Brussel·les té reservades determinades freqüències de comunicacions mòbils als avions i només uns quants usuaris se'n poden beneficiar i enviar missatges per SMS, fer trucades telefòniques o connectar-se a la xarxa dins de l'avió. A partir d'ara, però, la intenció és que el desplegament sigui generalitzat i, almenys en els vols que s'enlairen i aterren en territori comunitari, els passatgers puguin fer servir la xarxa d'internet que tinguin contractada al màxim de la seva capacitat. Això sí, les companyies aèries s'hauran d'adaptar a la nova normativa i hauran d'equipar les aeronaus amb una xarxa d'internet anomenada picocel·la, un aparell que serà l'enllaç entre la xarxa d'internet i telefònica que faran servir els usuaris de l'avió amb les xarxes mòbils terrestres.

Actualment, totes les aerolínies demanen als passatgers que desactivin les dades mòbils mitjançant un senyal lluminós. Tot i que amb la llei a la mà no hi estan obligats, és una mesura de seguretat que prenen per evitar interferències amb qualsevol altre sistema elèctric o de telecomunicacions d'aeronaus que, en alguns casos, podria arribar a provocar un accident. Algunes companyies aèries ja permeten utilitzar una xarxa wifi de l'avió, però només si el consumidor paga uns diners extra i quan l'aeronau no s'està enlairant ni està descendint per aterrar.

Millorar la connectivitat, també per terra

Més enllà dels viatges per aire, la Comissió Europea també vol millorar la connectivitat a internet del transport terrestre. Així, vol impulsar que es pugui tenir accés a xarxes wifi amb bandes de freqüència 5G durant els trajectes per exemple amb cotxe o autobús. L'executiu comunitari ha instat els estats membres que ho facin possible en el seu territori com més aviat millor o, a tot estirar, el 30 de juny del 2023.

stats