El Govern incidirà en les inspeccions contra la precarietat laboral

El conseller Negueruela destaca que les noves dades d'ocupació demostren l'eficàcia de les polítiques de l'Executiu balear

El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dimarts que l'Executiu autonòmic incidirà en les seves polítiques de lluita contra la precarietat laboral, ja que les darreres dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social presenten millores importants pel que fa a qualitat de l'ocupació.

El conseller ha explicat que les dades del mes d'agost, a part de presentar millores pel que fa a l'ocupació i a l'atur, permeten veure una caiguda en els contractes a temps parcial. De fet, mentre que els afiliats a temps complet han estat 364.658, un total de 16.739 més que l'any passat, els de dedicació parcial han baixat en 2.454, amb un total de 71.953. Això vol dir que la taxa de parcialitat se situa en un 16,5%, un punt per sota de l'any passat i 3,5% respecte del 2015.

El conseller també ha destacat l'increment de l'ocupació indefinida, ja que s'han registrat 268.316 afiliats, 20.660 de pujada. En canvi, els temporals han estat 6.375 menys i sumen un total de 174.670 persones. Aquest és el quart mes consecutiu que cau l'ocupació temporal, un 3,6%, mentre que a la resta de l'Estat la mitjana és el creixement un 2,7% d'aquest tipus de contractació.

Segons Negueruela, les polítiques que ha duit a terme el Govern de "persecució del frau tenen  resultat, per la qual cosa es replicaran a tot l'Estat". Per tant, ha assegurat que les inspeccions de Treball se centraran a descobrir casos d'empreses que contracten treballadors a jornada parcial però que realment fan jornada completa.

El director general de Treball, Llorenç Pou, ha subratllat també el bon comportament general de l'economia i en especial del sector turístic, que a més de registrar un nou rècord d'ocupació en un més d'agost, 157.905 afiliacions, permet estirar els altres sectors, que igualment registren xifres molt bones.

Així mateix, per primera vegada, l'ocupació a Menorca, amb quasi 40.000 afiliats, també registra nivells anteriors a la crisi, fita que ja havien aconseguit en mesos anteriors les altres illes.

Valoracions d'empresaris i sindicats

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de  Balears  ( CAEB) , Carmen Planas, ha valorat les xifres d'afiliació a la Seguretat Social i atur publicades aquest dimarts i ha assenyalat que "la progressiva moderació que s'observa en el ritme de creació d'ocupació posa de manifest el major grau de maduresa que està adquirint el mercat de treball". 

"Davant aquesta fase de major maduresa, és el moment d'abordar aspectes de caràcter més estructural del mercat de treball", ha dit la presidenta de  CAEB , qui ha apuntat sobre aquest tema, en referència a les condicions de contractació, que "el mes d'agost els contractes de durada indefinida s'han incrementat, a diferència dels temporals, la qual cosa dona continuïtat a la tònica observada al llarg del darrer any i mig". 

En aquest context, CAEB insta a aprofundir en les reformes que permetin impulsar l'eficiència del mercat de treball i avançar en la millora de les capacitats i habilitats del capital humà, com també en una major integració del capital tecnològic en els processos empresarials, perquè són aquests alguns dels aspectes en els quals les Illes Balears evidencien una major bretxa respecte del seu entorn competitiu.

Per la seva banda, UGT ha demanat aquest dimarts que es prolonguin "al màxim" les contractacions de treballadors fixos discontinus i temporals, després de qualificar d'"esperades" les dades d'atur registrat del mes d'agost publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. 

Així, la secretària d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero, ha atribuït a l'"inici del final de la temporada alta" l'augment de la desocupació amb 1.384 persones a l'agost pel que fa a juny i el descens en 3.348 del nombre de cotitzadors a la Seguretat Social. 

"La punta màxima de la campanya turística s'acaba, però aquest any s'està produint de manera esmorteïda", ha manifestat Landero. Així mateix, ha considerat que “s'està consolidant a poc a poc la prolongació de les temporades, ja que altres anys el final d'agost comportava una pujada abrupta de persones aturades". 

Respecte de la contractació interanual, n'ha atribuït el descens a la caiguda dels contractes temporals enfront de l'augment dels indefinits. "Fins i tot al mes d'agost, que és la punta d'activitat turística, els pesos de la contractació indefinida i temporal s'han mantingut en percentatges similars a la resta de l'any, dde devers el 17% i el 82% respectivament", ha assenyalatLandero.

Ha recalcat que encara són "pesos molt asimètrics que cal corregir", però "millors" que en anys anteriors. "Esperem que continuï la tendència que la contractació temporal es vagi reduint en favor de la indefinida, i també que es perllonguin els contractes el màxim de temps possible perquè els treballadors acumulin com més drets millor", ha afegit Landero.

CCOO ha reclamat també una millora en la qualitat de la contractació d'acord amb el bon moment econòmic actual i la millora de la desocupació, amb contractes indefinits i de jornada completa, i amb salaris dignes.

Després de conèixer-se les dades de l'atur d'agost, el sindicat ha demanat en un comunicat que es tradueixin en "estabilitat laboral i perspectives de futur" per als treballadors de les Illes.

"No podem permetre una altra temporada a l'aeroport de Son Sant Joan amb contractes per hores que fan que els treballadors hagin de fer feina per a diferents empreses i descansar dins els seus cotxes en el pàrquing per treballar una jornada sencera", ha criticat CCOO.

Sobre l'augment interanual d'afiliacions a la Seguretat Social del mes d'agost, d'un 2,83% a les Balears, CCOO considera que "consolida novament l'ocupació estacional a l'Arxipèlag, de manera que així  s'accentua un dels trets més preocupants del mercat laboral illenc".

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF