SANT ANTONI 2018

Antoni Riutort ‘Caragol’: “Els fallers valencians ens guiaren a l’hora de fer els primers dimonis”

Fa més de 40 anys que fa les caretes dels dimonis de Son Carrió

Antoni Riutort Caragol fa més de 40 anys que confecciona les caretes dels dimonis de Son Carrió. Ell mateix es defineix com un apassionat del camp i de la cultura popular, però, per davant de tot, de la festa de Sant Antoni. Avui ens acull a casa seva per explicar-nos com foren els seus principis en l’elaboració d’aquests dimonis i ens mostra tant la seva pròpia careta com les dues darreres que ha fet.

Com aprenguéreu a fer aquests caps de dimoni?

Fa uns quaranta anys, jo i tres companys més anàrem a la primera dimoniada que es va fer a Mallorca, on es reunien tots els dimonis de l’illa. Durant aquelles reunions (se’n feren dues o tres més), s’hi covà la nostra passió per aquesta festa i la seva simbologia.

Qui us ensenyà el procés per elaborar-les?

Una alacantina que vivia llavors a Son Carrió (i encara hi viu) ens posà en contacte amb uns fallers valencians. Ells ens guiaren durant tot el procés d’aquells primers dimonis i sempre foren molt atents davant qualsevol dubte que ens pogués comparèixer. Tan generosos foren, que fins i tot ens enviaren una bala de 50 quilograms de cartó pedra del que feien servir ells per a les falles i que ens durà molts d’anys.

Quants de dimonis calculau que hi ha avui a Son Carrió que surtin durant les festes?

N’hi ha devers una cinquantena.

D’aquests, quants són fets amb les vostres mans?

Fets meus, n’hi ha més de vint.

Heu canviat de tècnica o materials aquests 40 anys?

Bàsicament, l’elaboració per fer la careta ara és la mateixa que vaig aprendre llavors. He anat canviant algunes coses d’aquells primers temps, com els cabells dels dimonis, però poca cosa més. La tècnica i l’estil són també els mateixos; tant és així que, sense observar-les gaire, tot i ser diferents, és fàcil saber si és feta per una persona o una altra.

A part dels dimonis, heu fet cap altra figura?

Una vegada, durant uns tallers a l’escola de la vila, férem un cuc gegant de l’estil dels dracs que fan a la Xina. Tot i que ens sortí prou bé, ens fallà una mica l’estructura modulable que tenen aquests dracs, però per ser el primer cop, en sortírem prou ben parats.

Quin temps tardau a fer un d’aquests caps?

Com que ho faig per gust, no m’agrada fer-ho amb pressió ni amb presses i em solen dur dos o tres mesos de feina cada un.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF