Entrevista
Cultura 25/05/2024

Xavier Coca (The Tyets): “Fenòmens com ‘Coti x Coti’ poden passar sempre, però no passen quasi mai”

El duet lidera el cartell de la segona edició del Tribufest, esdeveniment dirigit a famílies que es fa a Felanitx el pròxim dissabte, 1 de juny

4 min
The Tyets, la banda formada pels mataronins Oriol de Ramon i Xavier Coca. the tyets

PalmaDe començar sense gaires expectatives, “amb la broma que com que teníem instruments i un ordinador podíem fer cançons”, a convertir-se en un dels grups més exitosos del panorama musical en català. L’efervescent evolució de The Tyets, banda formada pels mataronins Oriol de Ramon i Xavier Coca, els va dur a assolir el milió d’oients mensuals a Spotify tan bon punt es va publicar el seu segon disc, Èpic Solete, que conté, entre d’altres, el que s’ha convertit ja en tot un himne que travessa fronteres generacionals: ‘Coti x coti, la tonada del qual sona avui dia tant a patis d’escola com a revetles populars en boca d’infants, joves i adults de totes les edats. The Tyets és cap de cartell del Tribufest, un esdeveniment per a tota la família que es du a terme a Felanitx el primer de juny.

“Fenòmens com ‘Coti x coti’ poden passar sempre, però en realitat no passen quasi mai. És una cosa que de cop succeeix i que no t’esperaves gens, no t’ho podies imaginar”, explica Xavier Coca, qui admet que quan va sortir l’àlbum estaven “convençuts que es quedaria en una anècdota”. “Al cap i a la fi, era una cançó molt senzilla, tant per la lletra com per la melodia, que tenia aquesta cosa afegida de mesclar reggaeton amb sardana, sí, però en cap cas esperàvem que la rebessin d’aquesta manera… Tenia tots els ingredients per funcionar però en la seva justa mesura, pensàvem, i ens ha arribat a fugir de les mans. Ha estat tot molt fort en relació amb aquesta cançó”. Amb més de vint milions de reproduccions a Spotify, entre d’altres els ha suposat rebre el premi Capital de la Sardana a iniciatives renovadores per part de la Confederació Sardanista de Catalunya, cosa que va ser “com una bogeria” per al duet.

No ha estat l’únic tema, però, que ha significat més d’una sorpresa per a The Tyets. Una altra de les cançons que formen aquest segon disc, publicat quatre anys després del seu debut discogràfic, El pipeig, s’ha convertit en un conte que va sortir fa només un parell de mesos. “La cançó ‘Olívia’ va néixer per la història real de l’Oriol, que la seva germana va tenir una nena i ell va fer una cançó sobre com els havia explicat que ella vindria al món”, relata el músic Xavier Coca, “però la sorpresa va ser quan des de l’editorial Nanit ens van proposar fer-ne una adaptació, perquè al cap i a la fi, el que explica és una cosa universal: com de sobte hi ha un nou membre a una família i com es comunica això”. I va ser així com a aquesta etapa d’èxits i reconeixements hi van afegir una fita prou inesperada: passar la diada de Sant Jordi signant exemplars del seu propi conte al passeig de Gràcia.

Un projecte consolidat

Aquesta és només una de les nombroses repercussions que ha tingut l’inesperat èxit que han aconseguit en només cinc anys. “No ens ho hauríem cregut de cap de les maneres, que acabaríem tenint tanta gent als concerts ni que la nostra música arribaria a perfils tan diferents… Amb l’últim disc hem consolidat el projecte dins la nova escena urbana a Catalunya i d’alguna manera hem donat pas a una onada plena de molts altres projectes que són molt interessants”, relata Coca. De fet, el músic qualifica d’alegria compartida el bon moment que estan vivint artistes com Mushkaa, amb qui han col·laborat, i viuen com a part del seu èxit que l’escena musical catalana hagi agafat força en aquests darrers anys. També ho consideren, però, una responsabilitat. “Fem un tipus de música que va enfocat a tothom, a tota la unitat familiar, perquè el que volem és que vingui a veure’ns gent de totes les edats”, afegeix, “i al cap i a la fi venim a passar-ho bé, és una cosa intrínseca a la nostra personalitat. I això ho intentem demostrar molt especialment als directes”.

Amb aquesta intenció arribaran el pròxim 1 de juny a Felanitx, al Tribufest, on compartiran cartell amb L.A., Xiula i Reggae per xics, entre d’altres, en un esdeveniment adreçat a famílies on també s’ofereixen tallers creatius i espectacles artístics. “Ara fem un directe nou, molt xulo, amb una estructura de llums i làsers espectacular i amb uns arranjaments també molt potents”, avança el cantant, “i comencem a introduir alguns temes nous que encara estem treballant”. De fet, en el moment de mantenir aquesta conversa amb Xavier Coca queden poques hores perquè ell i Oriol de Ramon parteixin cap a Miami, on durant una setmana han estat fent sessions d’estudi amb diferents productors, amb la intenció de trobar noves sonoritats per a futurs treballs discogràfics. “Ens agrada tenir noves referències i treballar amb gent diferent, tot i que al final som bastant autàrquics i ho acabem fent tot nosaltres, l’essència sempre és la nostra: fer música alegre i despreocupada, per passar una bona estona”, puntualitza. I si bé en els darrers temps han emprès fins i tot una “minigira europea” que els va dur a actuar a ciutats com Londres, Copenhaguen i Brussel·les, a hores d’ara ni es plantegen fer el salt internacional. “Ni de broma estem pensant en això”, afirma Xavier Coca amb simpatia, si bé deixa entreveure que després de tot el que han viscut fins ara amb The Tyets estan ja oberts a qualsevol sorpresa que el panorama musical els pugui deparar.

stats