25 anys del fenomen

Vols convertir-te en Harry Potter? Hogwarts s'instal·la al Port Vell de Barcelona

L'exposició interactiva 'Harry Potter: The exhibition' convida a collir una mandràgora, jugar a quidditch, lluitar amb la vareta i més

4 min
Una visitant a l'exposició 'Harry Potter: The Exhibition'

Barcelona¿Sou més de Gryffindor, de Slytherin, de Hufflepuff o de Ravenclaw? De què té forma el vostre patronus? ¿La vostra vareta porta pèl d'unicorn o fibra de cor de drac? Abans d'entrar a l'exposició de Harry Potter, instal·lada al Port Vell de Barcelona, val la pena que porteu les respostes preparades: serà el primer que us preguntaran. Com molt bé saben els fans del mag de la cicatriu, no es pot entrar a Hogwarts sense vareta ni sense una casa predilecta, malgrat que el barret que tria a vegades faci males passades. Després de passar per ciutats com Atlanta, Viena, Nova York i París, Harry Potter. The exhibition s'instal·la a la capital catalana fins al 7 d'abril. L'entrada general costa 19 euros i el tiquet VIP (que dona descomptes en el marxandatge, audioguia i accés sense cues), 59 euros.

A diferència d'altres propostes, com l'Studio Tour de Warner Bros a Londres (on es concentren els platós, les escenografies i gran part de l'attrezzo de les pel·lícules), en aquesta exposició el principal valor és la interacció del públic. Al llarg de més de 2.200 metres quadrats i 22 sales, els visitants poden experimentar en primera persona moments emblemàtics dels films, com ara esbrinar on para cadascú mitjançant el Mapa de Magatotis i passejar pel menjador de Hogwarts amb les espelmes flotants i la decoració de Nadal. "El més important és que cada visitant visqui una experiència personalitzada gràcies a la tecnologia. Això ho fem a través d'una polsera amb un xip RFID que recull la informació de cadascú i fa el seguiment de la visita. És un viatge personalitzat que no s'acaba aquí sinó quan arribin a casa, perquè allà rebran un correu electrònic amb tots els records viscuts", explica el president i CEO d'Imagine Exhibition, Tom Zaller.

Una reproducció del menjador de Hogwarts.
La reproducció de l'armari on dormia Harry Potter.

El braçalet connecta amb les primeres pantalles de l'exposició, on els usuaris deixaran les seves dades –en una interfície en castellà, anglès, francès i alemany, però sense la possibilitat de triar el català– i començaran l'aventura. Un vídeo amb fragments de les pel·lícules i esbossos per construir-ne els escenaris dona la benvinguda als visitants i just després, Alohomora!: les portes de Hogwarts donen pas a una sala amb les primeres edicions de Harry Potter i la pedra filosofal, en català i en castellà. Tot i això, l'exposició se sustenta essencialment en l'imaginari cinematogràfic, amb objectes com el vestuari dels protagonistes de les pel·lícules i reproduccions dels horrocruxes, la porta de la cambra secreta, el drac del Torneig dels Tres Mags i el despatx de la sanguinària professora Umbridge. També hi apareixen escenaris de la saga de Bèsties fantàstiques i elements de l'obra de teatre Harry Potter and the cursed child, que no s'ha pogut veure a Catalunya, com els vestits d'Albus Potter, el fill del Harry, i Scorpius Malfoy, el fill del Draco.

Viatjar amb un portarreus

Però aquí del que es tracta és de convertir-se un mateix en protagonista, ja sigui participant en els nombrosos jocs que apareixen o bé fent-se fotografies a cada racó de la mostra per penjar-les després a les xarxes socials. "Podreu estirar-vos al llit del Harry, a l'armari de sota les escales, jugar a quidditch o viatjar amb un portarreus, aquells objectes encantats que transporten els bruixots d'un lloc a un altre", assenyala Zaller. Bona part de la mostra consisteix en anar resolent reptes a Hogwarts, perquè cada fita assolida dona punts a la casa a la qual pertany el visitant. "Al final trobareu una classificació amb la casa guanyadora de la Copa Interresidències. La mostra és una celebració de l'univers de Harry Potter plena de sorpreses ocultes, especialment si en sou fans", avança Zaller.

Entre el retrat en moviment de la Senyora Grassa i les mandràgores cridaneres de la classe de botànica (que, per cert, es poden collir sempre que estigueu disposats a suportar-ne el xivarri), l'aula de pocions del mític Severus Snape espera els alumnes més aplicats. Quins ingredients porta l'amortènsia o el felix felicis? Qui ho encerti rebrà 10 punts per a la seva residència i podrà saltar a l'assignatura de defensa contra les forces del mal, on caldrà confessar la pitjor por i combatre-la a cop de vareta i crit de ridiculus!. Tampoc falta a l'exposició el fascinant despatx d'Albus Dumbledore, amb l'au fènix i el pensiu, i la cabana del Hagrid, però per arribar-hi caldrà travessar el bosc prohibit.

La sala dels retrats, reproduïda a l'exposició
Els vestits dels protagonistes de les pel·lícules, exposats

"L'univers de Harry Potter segueix captivant les criatures perquè neix d'una gran història. És atemporal i tots, poc o molt, hi podem connectar. Al capdavall, ¿qui no ha estat nerviós abans de començar en una escola nova, a qui no li han trencat el cor o no ha viscut moments inoblidables amb els seus amics? Ara els primers fans estan tenint fills i els traspassen la passió, s'ha convertit en un món intergeneracional", subratlla Zaller. L'èxit de l'exposició, afegeix, es demostra amb números: des que la van inaugurar als Estats Units ja l'han vista més d'1,7 milions de persones. A París van ser-ne més de 611.000 i el CEO d'Imagine Exhibition espera superar a Barcelona aquesta xifra. "Tant de bo arribem a 700.000 visitants aquí, estic convençut que Harry Potter farà la seva màgia", pronostica. L'exposició culmina amb una abundant botiga de marxandatge exclusiu perquè, segons Zaller, "tothom vol marxar amb la bossa plena de coses". A la sortida, un tast de cervesa de mantega i cap a casa a pair tota la màgia.

El llibre ideal per quedar-se a viure a l'univers de Harry Potter

Després de llançar una edició especial dels llibres de Harry Potter, l'editorial Empúries segueix celebrant els 25 anys de la saga de J.K. Rowling amb un àlbum il·lustrat que no pot faltar a les lleixes dels fans del mag. L'almanac de bruixeria de Harry Potter recull tot allò que configura aquest univers màgic amb il·lustracions de Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Phan Quang Phuc, Levi Pinfold i Tomislav Tomic. Al llarg de dos centenars de pàgines, el llibre ressegueix les històries dels mags més importants, puja al Nitrèpid Bus, es trasllada fins a Hogsmeade i la Ronda d'Allà i fa parada a Hogwarts, on repassa tots els seus racons. Hi apareixen fantasmes com la Gemma Gemec i en Nick-de-poc-sense-cap i bèsties com l'hipogrif i l'uixec cul de tro, acompanyats dels trucs per domesticar-los. El llibre combina nous textos (traduïts per Queralt Vila) amb fragments dels títols ja publicats, amb traduccions de Laura Escorihuela, Xavier Pàmies, Sandra Vivet i Ernest Riera.

stats