Cultura 07/07/2021

Viuda Negra, la superheroïna que s'ha fet esperar

Scarlett Johansson i Florence Pugh fan brillar la primera gran pel·lícula amb protagonisme femení de l'Univers Cinematogràfic Marvel

3 min
Scarlett Johansson i Florence Pugh a la pel·lícula 'Viuda Negra'

Hollywood sempre va a remolc dels avanços de la societat. Només cal veure com els ha costat atorgar protagonisme a les dones en les pel·lícules de ficció superheroica. En el cas de l'anomenat Univers Cinematogràfic Marvel (UCM), la pionera a tenir una producció pròpia va ser la Capitana Marvel al film homònim del 2019 interpretat per Brie Larson, però el resultat no va acabar de convèncer a ningú. Ara és el torn de la Viuda Negra, el personatge a qui dona vida Scarlett Johansson, que, després d'aparèixer com a secundària en set entregues de l'UCM, per fi disposa d'una aventura pròpia, que s'estrena aquest divendres.

Una heroïna de la Guerra Freda?

Natasha Romanoff o Viuda Negra és una filla prototípica de la Guerra Freda. Va néixer als còmics de Marvel a la dècada dels seixanta com a espia russa d'alt nivell que acaba passant-se al cantó nord-americà de la història i va debutar a l'UCM a Iron Man 2 (2010). Com a primera pel·lícula en què ella és la protagonista principal, Viuda Negra ressegueix els seus orígens i la complicada relació que manté amb les seves arrels. El film adopta els hàbits d'un thriller d'espionatge en ple conflicte entre els Estats Units i la Unió Soviètica. A l'hora de retratar els Romanoff com a família, Viuda Negra s'acosta a sèries com The Americans, i el personatge del pare que encarna David Harbour, Red Guardian, voreja molt sovint la paròdia d'aquest gènere. Tot i que la pel·lícula reivindica la importància de la família com a essència de la societat nord-americana en oposició a la militància deshumanitzadora dels soviètics, el marc de la Guerra Freda queda més com a teló de fons contemplat amb certa distància irònica que com a territori històric digne de ser revisat.

La poderosa presència femenina

Viuda Negra resulta molt més convincent en la seva articulació en femení de l'univers superheroic que altres propostes anteriors. Bona part del mèrit recau en una Scarlett Johansson que no només brilla com a antiga espia entrenada per a l'acció d'alt nivell, sinó que atorga una inèdita dimensió emocional al personatge, més immediata, pròxima i creïble que l'aura tràgica en què es recreen tants dels seus homòlegs masculins. Viuda Negra tampoc es conforma amb una única protagonista femenina i regala a la Natasha una còmplice d'alta volada, la seva germana Yelena Belova, una Florence Pugh que es confirma amb cada nova pel·lícula com una de les actrius més carismàtiques i sorprenents de la seva generació. Si els hi sumem Rachel Weisz com a mare d'ambdues, el gaudi davant del talent femení que desplega Viuda Negra és innegable. La pel·lícula també suposa la primera incursió en el blockbuster de l'australiana Cate Shortland, directora de drames més intimistes com Somersault (2004) i Lore (2012). I intenta carregar d'una sublectura feminista la idea tan pròpia de la Guerra Freda del control mental dels individus.

On se situa dins de la cronologia de l'UCM

L'univers en expansió de Marvel al cinema no segueix una cronologia lineal. El personatge de Scarlett Johansson, per exemple, mor a Avengers: Endgame (2019). Així que aquest film se situa abans d'aquells esdeveniments i, de manera més concreta, entre Capità Amèrica: Civil War (2016) –en què la Natasha es troba al bàndol de Tony Stark - Iron Man en l'enfrontament entre superherois fins que s'alinea amb el Capità Amèrica– i Avengers: Infinity War (2018). A Viuda Negra, la Natasha comenta sense més detalls que ja no manté el contacte amb Tony Stark, i una part de la trama desvela l'acció que va dur a terme a Budapest després de Civil War, que la marca profundament i condiciona els esdeveniments d'aquest film.

Als cinemes o només a Disney+?

Com altres grans estrenes d'aquest estiu, Viuda Negra arriba amb força retard. La pel·lícula es va rodar al llarg de l'any 2019 amb l'objectiu d'estrenar-se el maig del 2020, però la pandèmia va obligar a ajornar aquesta data fins a tres cops. També planava sobre el film la incògnita de si s'estrenaria simultàniament en sales i a Disney+ o només en aquesta plataforma, com ha passat amb els últims títols de Pixar. Finalment Viuda Negra, com ja va passar amb Cruella, es pot veure a partir d'aquest 9 de juliol tant a les sales de cinema com a Disney+, això sí, a través de l'accés premium i amb un cost addicional.

stats