Música

L'emocionant homenatge a Thelonious Monk de Rita Payés i el quintet de David Viñolas

La versió de 'Ruby, my dear' forma part del disc nou del bateria osonenc

2 min

BarcelonaLa cantant i trombonista Rita Payés és la convidada especial de 5et (Microscopi), el nou disc del quintet de David Viñolas, que es publica el 25 de novembre. Payés posa tot el seu talent a Ruby, my dear, una versió del clàssic de Thelonious Monk. La singularitat de l'adaptació és la manera com el jazz flirteja amb el bolero.

"Thelonious Monk, una de les figures cabdals de la història del jazz, va ser un dels primers artistes que vaig conèixer i que em van captivar –explica el bateria de Centelles David Viñolas–. La música de Cuba, en gairebé tots els seus vessants, també fa anys que m'acompanya, i ha sigut font d'inspiració. El gener del 2019 vaig tenir l'oportunitat d'actuar al Festival Jazz Plaza a l'Havana amb músics cubans; i per a l’ocasió vaig fer aquest arranjament de Ruby, my dear donant-li un aire de bolero antic. Ara per fi he pogut tocar-la amb aquest quintet de luxe i amb la col·laboració a la veu i al trombó de la Rita Payés, una jove artista de casa nostra la manera d'interpretar de la qual em va impactar des que la vaig conèixer per l'energia i el magnetisme que desprèn; tota ella és música".

Cec de naixement, David Viñolas (Centelles, 1978) va debutar amb el disc Cap al capvespre (Quadrant, 2014) i, juntament amb el pianista Sergi Sirvent, va enregistrar els dos volums de Recreacions tímbriques: de Mompou a Bartók (Selffish, 2020); també forma part del Nucli Trio. Al disc 5et, a més de la versió de Ruby, my dear, aplega composicions pròpies arranjades per a quintet (trompeta, saxo, piano, contrabaix i bateria) i algun estàndard. És un repertori inspirat en la tradició que s'acosta a la frescor i la calidesa de les formacions dels anys seixanta. Entre les peces que formen aquest disc, hi ha MR smiles, un tema original de Jordi Rossy, a qui David Viñolas vol fer un reconeixement per la influència i la inspiració que li ha aportat. El quintet de Viñolas el completen Pol Omedes (trompeta), Miguel Fernández (saxo), Joan Monné (piano) i Manel Fortià (baix).

 

stats