Música
Cultura 28/06/2023

10 concerts recomanats del Festival Vida 2023

La programació inclou noms com Suede, Aurora, Julieta Venegas i Jorge Drexler, entre d'altres

3 min
La cantant noruega Aurora.

BarcelonaLa temporada de festivals entra en el període de màxima activitat a partir d’aquest dijous amb l’inici del Festival Vida, que se celebra a Vilanova i la Geltrú fins al dissabte 1 de juliol. El cartell, que recupera les constants prepandèmiques, manté la connexió indie amb el passat mitjançant grups com Suede i Spiritualized. També continua el suport a artistes locals com Queralt Lahoz, Galgo Lento, La Casa Azul, Ven'nus i Núria Graham. I manté els quatre escenaris i l’aforament en 10.000 assistents diaris. Tot plegat amb entrades diàries a 79,70 euros i abonaments (ja exhaurits) a 153,60. A continuació, 10 recomanacions del cartell del Vida 2023.

Julieta Venegas

Una referent del pop llatinoamericà

La mexicana Julieta Venegas inaugurarà aquest dijous 29 l’escenari principal a les 19.55 h. Lloc d’honor per a tota una referent del pop llatinoamericà, respectada per diferents generacions: la que va créixer escoltant cançons com Me voy, del disc Limón y sal (2006), i la que la va descobrir arran de la col·laboració amb Tainy y Bad Bunny el 2021.  

Panda Bear & Sonic Boom

La piscodèlia de la parella hipnòtica

El nord-americà Noah Lennox (Panda Bear) i el britànic Peter Kember (Sonic Boom) van protagonitzar un magnífic concert de psicodèlia immersiva a la sala Razzmatazz de Barcelona al febrer, a propòsit del disc Reset (2022). Ara tornen a Catalunya per hipnotitzar el públic del Vida dijous 29 a les 21.10 h. 

Za! & la Transmegacobla

Llarga vida al 'free-tot' amb so de cobla

El projecte dels Za! amb músics de cobla ja fa tres anys que corre, i mereix ser recomanat allà on el programen. Se saben forts en la improvisació, fins i tot en els marges més radicals del free-jazz, tenen el ritme al cor i aprofiten el so de cobla per enlairar una festa que els espectadors podran gaudir divendres 30 a les 18.55 h.

Aurora

L’estrella del pop electrònic noruec

La noruega Aurora Aksnes va actuar el setembre de 2022 a la Sala Apolo de Barcelona amb les entrades exhaurides. Era lògic, atesa la bona rebuda del pop electrònic del disc The gods we can touch, i sobretot de cançons més decididament ballables com Cure for me. El Vida la programa divendres 30 a les 20.45 h, tot i que també hauria funcionat de matinada.

Suede

Entre la nostàlgia del brit-pop i ‘Autofiction’

Suede, herois del vessant més melodramàtic del brit-pop dels noranta, van sorprendre l’any passat amb el notable disc Autofiction, publicat després de tancar els concerts de celebració del 25è aniversari de Coming up (1995), una gira que va passar pel Razzmatazz. Ara estan defensant les noves cançons amb convicció i el carisma inesgotable de Bret Anderson. Al Vida hi actuen divendres 30 a les 0.15 h.

Pongo

Una diva angolesa per al kuduro del segle XXI

L’angolesa Pongo va ser una de les estrelles del Sónar Lisboa de 2002, i posteriorment també del Sónar barceloní. Responsable d’una impactant posada en escena, ha estat assenyalada com una nova diva per al kuduro del segle XXI. Cantant de ritmes de trinxera, Pongo actuarà a l’escenari principal el divendres 30 a les 2.30 h.

Jorge Drexler

Un vespre amb el gran triomfador dels Grammy llatins

El músic uruguaià obrirà l’escenari principal dissabte 1 (20.35 h), encara amb el vent a favor del reeixit Tinta y tiempo (2022) i els set premis Grammy llatins que va guanyar l’any passat. Bon moviment, el del festival de Vilanova i la Geltrú programant Jorge Drexler, un artista la influència del qual s’escampa arreu. 

Julieta

La consolidació del pop de club de les noves generacions

El Vida ha tingut prou cintura per incloure en la programació algunes de les artistes que estan marcant el present del pop electrònic català. El cas més clar és el de la barcelonina Julieta, que després de l’àlbum Ni llum i lluna (2022), porta uns mesos publicant avançaments d’un nou treball. També ha compartit un tema amb la mallorquina Maria Hein. Totes dues actuen divendres 30: Maria Hein a les 18.55 h i Julieta a les 23.15 h. Entremig, més talent femení local: Alba Moreno.

Rombo

L’indie pop dels plaers i els terrors de confort domèstic

Qui sap si amb la cineasta Chantal Akerman al cap, el cas és que les Rombo de Sant Feliu de Llobregat fan servir l’indie pop de guitarres i melodies per capbussar-se els desencants i els alliberaments de la vida, inclosos els cataclismes de l’amor. De tot això en parla el disc Plaers i terrors del confort domèstic (2023). Passaran pel Vida dissabte 1 a les 20.35 h.

The Libertines

Una nova oportunitat per a la incandescència postpunk

L’escenari principal del Vida es tancarà dissabte 1 a les 1.15 h amb l’actuació del grup britànic The Libertines, la societat incandescent comandada per Pete Doherty i Carl Barât, el llegat de la qual recullen bandes com Sleaford Mods i Fontaines D.C. L’any passat van recordar el vintè aniversari del disc Up the bracket (2002), irrepetible combustió de postpunk amb flames literàries, i van demostrar que han sobreviscut als impulsos d’autodestrucció juvenil, especialment Doherty.  

stats