Cultura 16/09/2014

El PP veu "infantil" demanar responsabilitats pel veto de 'Victus' a l'Instituto Cervantes d'Utrecht

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, es mostra disposat ara a presentar el llibre.

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl Partit Popular ha titllat d'"anècdota infantil" que els partits catalans exigeixin responsabilitats polítiques al ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, per la suspensió de la presentació de Victus, la novel·la d'Albert Sánchez Piñol, a la ciutat holandesa d'Utrecht. El portaveu popular, José María Beneyto, ho ha equiparat a la negativa de l'ajuntament de Barcelona al rodatge d'un capítol de la sèrie televisiva Isabel al Museu d'Història.

Beneyto ha admès que "d'errors en cometem tots" però ha acusat CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA de voler-ne fer una "politització permanent". Ha aprofitat la seva intervenció a la comissió d'exteriors del Congrés per deixar entreveure que a Catalunya es margina la cultura que no es fa en català.

El ministre ha intentat buscar un to més conciliador i s'ha mostrat fins i tot disposat a presentar ell el llibre a l'Instituto Cervantes, com li havia proposat el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch. No obstant, Margallo ha tornat a avalar la decisió de la suspensió d'aquell acte sense explicar-ne clarament els motius. Ha negat que fos un acte de "censura" i ha assegurat que senzillament es va "ajornar" un acte que tenia 27 persones inscrites per assistir-hi.

Bosch i el representant de CiU, el diputat Jordi Xuclà, li han retret que aquest dimarts hagi fet pivotar el debat sobre la tasca que fa el Cervantes amb la cultura expressada en català -al voltant de la llengua- ja que Victus va ser escrita en castellà. "Estan instrumentalitzant el Cervantes amb orientacions polítiques", ha dit el republicà. Xuclà li ha exigit una "desautorització des d'ara" i li ha recordat la "penosa" imatge que Espanya ha donat a l'exterior.

Des del PSC, el diputat Àlex Sáez ha lamentat que Margallo hagi perdut "una oportunitat" per rectificar i li ha recordat que, li agradi o no al govern del PP, els fets de 1714 no s'esborraran prohibint una presentació. Joan Josep Nuet, de l'Esquerra Plural, també li ha reclamat que demani disculpes.

Els diputats de CiU han regalat al ministre un exemplar de la novel·la.

stats