Memòria històrica

Unides Podem demana retirar les medalles atorgades pel rei emèrit a dictadors

Entre els condecorats hi ha l'argentí Jorge Rafael Videla, culpable de crims de lesa humanitat

2 min
Videla amb els altres membres de la Junta Militar a la presa de possessió del 29 de març de 1976.

BarcelonaL'Orde d'Isabel la Catòlica és un reconeixement que els monarques atorguen a aquells que consideren que han beneficiat l'estat espanyol. El tenen, però, alguns dictadors que han estat acusats de crims de lesa humanitat. Per exemple, el rei emèrit, Joan Carles I, va distingir amb aquest orde el dictador argentí Jorge Rafael Videla, que el juliol del 2012 va ser condemnat a 50 anys de presó pel segrest de menors d'edat i que la justícia espanyola va investigar per haver ingressat a diferents bancs europeus molts diners robats als desapareguts durant la seva dictadura. Un altre dels distingits és Teodoro Obiang, que governa Guinea Equatorial des del 1979 i a qui Amnistia Internacional va acusar el 1990 de practicar la tortura. Són tan sols alguns exemples d'acusats que continuen tenint aquestes distincions, un fet que Unides Podem considera que s'hauria de "revisar". Per això, ha demanat aquest dijous al Congrés que les medalles siguin retirades als responsables de règims totalitaris o condemnats per crims contra la humanitat.

El maig del 2020 es va aprovar retirar les medalles, a títol pòstum, que tenia el policia franquista Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño i acusat però mai jutjat de múltiples tortures. El govern espanyol s'hi va comprometre però un any després va dir que no podia revocar ni les atorgades a Billy el Niño, que va morir l'any passat, ni a l'exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, perquè per fer-ho és necessari fer una reforma legislativa. La previsió és fer aquesta modificació a través de la nova llei de memòria històrica que encara s'ha d'aprovar.

Malgrat tot, Unides Podem ha insistit que es retirin les condecoracions que en el seu dia va atorgar el rei emèrit espanyol perquè els distingits han "comès greus violacions dels drets humans i crims de lesa humanitat". Videla, que va morir a la presó el 2013, i Obiang no són els únics amb l'Orde d'Isabel la Catòlica. La té també Gregorio Conrado Álvarez Armelino, general colpista de l'Uruguai, mort el 2016, condemnat per múltiples delictes d'homicidi i desaparicions forçades. D'altra banda, policies franquistes com Billy el Niño, José Sainz González, àlies Pepe el Gordo, i Manuel Ballesteros García continuen tenint medalles al Mèrit Policial.

stats