Literatura
Cultura 18/04/2023

Tots els detalls del Sant Jordi de l'ARA

Hi haurà un suplement i un dossier especials, el recomanador de llibres i les signatures d'una quarantena d'autors a la parada del diari

ARA
2 min
Joel Joan i Jordi Sánchez a l'estand del diari ARA

BarcelonaCada 23 d’abril, l’ARA mostra el seu compromís amb els llibres i la lectura amb diverses activitats i un diari especial, que aquest 2023 comptarà amb un suplement i un dossier també especials, a banda de tota la informació indispensable sobre la diada del llibre i la rosa. 

El suplement, Els trobadors de l’era pop, estarà dedicat a resseguir els vincles entre música i literatura en tradicions tan diferents com la francòfona (Jacques Brel), la nord-americana (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Phil Ochs) i la catalana (Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach), la importància històrica dels trobadors i joglars, la influència de la Bíblia en predicadors del rock com Nick Cave i els creadors que han estat capaços d’alternar l’escriptura de llibres i cançons, com és el cas de Leonard Cohen, Patti Smith, Gerard Quintana i Michel Houellebecq.

El dossier especial de Sant Jordi de l’ARA se centrarà en explorar el multilingüisme a partir de diversos autors i editors d’arreu que, instal·lats a Catalunya des de fa anys, s’han convertit en ponts entre les seves cultures d’origen i la cultura d’acollida. Entre ells hi ha novel·listes com el premi Goncourt Mathias Énard, poetes com Asmaa Aouattah, Xènia Dyakonova, Paloma Cheng, Agnès Agboton i Andriy Antonovsky, i assagistes, editors i traductors com Valerie Miles. 

Troba el teu llibre ideal

Però l’ARA va molt més enllà de la seva edició en paper i de la celebració de Sant Jordi durant tot el dia 23 d’abril. Des d’aquesta setmana ja es pot consultar el Recomanador de llibres que ha preparat, com cada any, l’equip de Cultura. Enguany, i tenint en compte la gran quantitat de novetats editorials publicades durant els últims mesos, és l’any que inclou més títols, 275: hi ha tots els gèneres representats –narrativa, poesia, teatre, assaig, memòries, llibre infantil i juvenil–, i la tria està pensada per ajudar els lectors a trobar el seu llibre ideal de Sant Jordi. Només cal que respongui un breu qüestionari, format per vuit preguntes, com ara: "què t’interessa llegir?", "on vols que transcorri l’acció?" i "què hi busques, al llibre?" Un cop el lector hagi contestat, l’ARA li oferirà una selecció amb una o diverses opcions.  

La parada de l’ARA, a la Rambla

El dia de Sant Jordi, de 10 h a 20 h, l’ARA tindrà la seva parada a la Rambla davant del carrer Tallers, amb més de 40 escriptors que firmaran el seu llibre, que també es podrà aconseguir allà mateix. Hi haurà, entre d’altres, Xavier Bosch, Sílvia Soler, Daniel Vázquez Sallés, Xesco Reverter, Manel Alías, Marc Giró, Anna Manso, Espartac Peran, Francesc Miralles, Miquel Puig, Oriol Canals, Mireia Boya, Jordi Cabré, Regina Rodríguez Sirvent i Txell Feixas.

Finalment, l’ARA, que des del mes d'octubre té la seu al número 5 del carrer Peu de la Creu, al cor del Raval, exposarà un gran mural en què han col·laborat alumnes de diversos instituts del barri. Nois i noies amb llengües maternes que no són ni el català ni el castellà han escrit i il·lustrat un vers d’un poema popular de la seva cultura, un refrany o una lletra d’una cançó en l’idioma original i amb la traducció catalana corresponent.

stats