Cultura 20/07/2018

Tots els articles d’Antoni Trobat en un llibre

El col·laborador de l’ARA Balears ha presentat 'Un país anomenat nosaltres', un recull dels seus articles sobre la cultura, la llengua i la identitat dels mallorquins

Aina Riera Serra
2 min
El periodista i col·laborador de l’ARA Balears, Antoni Trobat.

Són 61 articles reunits sota el títol Un país anomenat nosaltres, un recull de les col·laboracions que el periodista Antoni Trobat ha realitzat per al diari ARA Balears.

Ahir el cafè La Tertúlia de Palma va acollir la presentació d’aquest llibre que va comptar també amb la presència de l’exregidora de Cultura i també col·laboradora del diari, Nanda Ramon, la portaveu de Podem, Laura Camargo, i la periodista Neus Tur.

El pròleg del llibre ha anat a càrrec de Llorenç Capellà i a l’epíleg han participat Pilar Terrassa, Guillem Bestars, Jaume Ribas i Gabriel Payeras.

Un país anomenat nosaltres és un llibre de reflexions que planteja temes com la cultura, la llengua, la sobirania i la identitat de Mallorca.

El periodista Antoni Trobat proposa que l’illa s’ha d’adaptar als canvis que impliquen la globalització i que s’han de superar els plantejaments proposats durant les darrers dècades per la dreta espanyolista i l’esquerra sobiranista, que, per a Trobat, ha quedat estancada en una comoditat pròpia d’unes determinades classes socials benestants. Defensa la necessitat d’una “nova mallorquinitat” que no estigui necessàriament associada a l’element etnolingüístic i que se sàpiga adaptar a la realitat de la Mallorca del segle XXI. Per tot això proposa construir una mallorquinitat vinculada a drets socials i democràtics, que vetli pels drets de les dones, dels col·lectius LGTBI i de les classes menys afavorides.

Els articles d’Antoni Trobat respiren constructivisme i un esperit optimista propis d’una persona que ha estat vinculada sempre a l’activisme i que creu en el diàleg com una de les eines més grans per fer política. Assegura que li dol molt veure que el Govern de progrés i altres entitats com el GOB no arribin a posar-se d’acord en temes cabdals com són la protecció del territori i l’ecologisme.

Segons explica “la crítica global dels seus articles és que hi ha hagut una classe intel·lectual i política que s’ha acomodat, per a la qual sembla que si no et fas funcionari ja ets beneit”. Antoni Trobat creu que hi ha molts joves que han volgut seguir les passes i els esquemes dels seus pares per simplement viure bé, però que aquestes no són les passes per construir un país.

El columnista de l’ARA Balears parla també de la seva relació amb la ciutat de Palma, amb la qual declara tenir una “història d’amor que funciona”. Assegura però que l’amor-odi el té amb els palmesans, que sovint es conformen a ser un poble provincià de l’Estat espanyol. Podeu adquirir el llibre a l’espai del subscriptor o enviant un correu a promocions@arabalears.cat

stats