Cultura 09/05/2018

El cineasta Toni Bestard s'acomiada dels curtmetratges per la porta gran

El director mallorquí ret homenatge al cinema amb la seva comèdia 'Background', presentada aquest dimarts al CineCiutat, en què mostra la dura realitat dels figurants als rodatges

Aina Solano
4 min
Toni Bestard amb alguns dels actors de 'Background' a la presentació del curtmetratge a Cine Ciutat.

PalmaEl cineasta mallorquí Toni Bestard ha volgut retre homenatge al cinema amb el que serà el seu darrer curtmetratge, 'Background', una comèdia en blanc i negre de mitja hora de durada protagonitzada per Diego Ingold i Aina Zuazaga en la qual reflecteix la feina dels figurants a través d'una història d'amor envoltada d'una atmosfera surrealista: “Crec que he cremat una etapa. Són 20 anys de curtmetratges i trob que és el moment de donar pas a noves generacions”, va explicar Bestard aquest dimarts després de la presentació del seu treball al CineCiutat, en una sala plena de gom a gom. El també membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya va reconèixer que “fer un curtmetratge duu molt de temps” i “és un temps que m'agradaria dedicar a projectes més ambiciosos de llargmetratge i documentals”.

Homenatge al cinema

Després de gairebé dues dècades sent un referent de l'univers del curtmetratge, amb 150 guardons en festivals estatals i internacionals, tres nominacions als premis Goya i prop de 600 seleccions oficials arreu del món, Bestard assumeix que molts dels seus joves admiradors que fan les primeres passes en el món del curtmetratge quedaran orfes amb la seva decisió, però reitera que continuarà "aquí" per “ajudar-los” en tot allò que necessitin. El director va afirmar ahir que “l'homenatge al cinema, intentar fer pel·lícules senzilles de pocs personatges però que amaguen un subtext que no es veu a primera vista” sinó que “has de gratar un poquet i el trobes” i, “sobretot, un gir especial que hi ha en aquest curtmetratge” són alguns dels punts que deixen veure el seu segell a 'Background', que ha estat reconegut recentment amb el premi de la crítica a la vintena Setmana del Curtmetratge de la Comunitat de Madrid que atorga la revista Caiman.

El cineasta de Bunyola ha presentat el seu curtmetratge 12+1 a un Cine Ciutat de gom a gom.

La frustració de no poder rodar cada dia, a la pantalla

Conversant amb el públic després de la projecció del curtmetratge, el creador mallorquí va reconèixer que en el temps que transcorre entre rodatge i rodatge, en què poden passar dos anys, “un idealitza tot el temps el procés fílmic” i que ha traslladat a la pantalla aquesta “espècie de frustració per no poder rodar cada dia”. També va confessar que "odii l'autoritarisme i la prepotència" d'alguns cineastes en els rodatges, “aquells directors amb estrella que no parlen amb els tècnics”. Reconegué que ell, en arribar, se sol posar "a parlar amb l'electricista, fuma "un cigarret amb el figurant"... perquè “sempre pens en el treball en equip en el rodatge”. També va reconèixer que en alguns rodatges es tracta els figurants com a ramat, per la qual cosa ha intentat donar-los “protagonisme en aquesta pel·lícula”.

Bestard ha confesat reflectir la frustració de no poder rodar cada dia al que assegura que serà el seu darrer curtmetratge.

L'actriu Aina Zuazaga va fer broma referint-se al desenllaç de la història d'amor amb Diego Ingold a la cinta: “Ja sabíem que no estàvem predestinats a estar junts”. A més, va detallar que “per molt que hagis llegit el guió i t'hagis impregnat de la història i hagis rodat és en la projecció on ho veus tot” i va reconèixer que el procés “ha estat molt bonic”. Zuazaga va dir que estava encantada d'haver pogut fer feina per primera vegada en un curtmetratge de Toni Bestard, "tot i que sigui el darrer". També en va destacar l'escena de la platja, que varen enregistrar el novembre passat, “la més divertida de tota la pel·lícula, malgrat el fred".

Un format que no és un art menor

Diego Ingold va plantejar que “és molt estrany veure un curtmetratge després d'haver-lo enregistrat" perquè "gairebé tots els plànols són falsos sempre", gairebé mai és plànol contra plànol mirant la persona amb la qual estàs rodant i és després, quan s'edita i es munta, quan veus la màgia del cinema". Ingold va manifestar que ni ell ni Zuazaga eren conscients que aquest era el darrer curtmetratge de l'artista i va destacar que, per a ell, aquest format "no és un art menor". Va assegurar que entenia les ganes de Bestard de tornar a fer llargmetratges i tancar aquesta etapa, tot i que “sempre tindrem l'esperança que s'ho replantegi”. Pel que fa al fet de repetir com a actor amb Bestard, va dir que mostrava "la confiança" que té el cineasta "en la feina que feim" i això "em fa molt feliç”.

El pròxim projecte immediat de Toni Bestard és un llargmetratge que el mateix director cinematogràfic defineix com a “projecte petit, d'autor”, i que té previst “rodar entre enguany i l'any que ve”. A banda, té entre mans un altre projecte "bastant més ambiciós", que està preparant amb el també cineasta Marcos Cabotà, coproductor d'aquesta mateixa cinta.

Les paraules dels protagonistes de 'Background' al cineasta

Els protagonistes de 'Background', Diego Ingold i Aina Zuazaga, varen voler agrair a Toni Bestard la seva confiança i li desitjaren molta sort en la seva nova etapa.

stats