Cultura 25/09/2018

Suècia serà el país convidat del Còmic Nostrum 2018

Representants del Clúster de Còmic de Mallorca presenten la temàtica i el cartell de l'edició d'enguany

Magda Albis
2 min
Membres del Clúster de Còmic presentant el cartell d'enguany

PalmaEl còmic suec serà el protagonista de l'edició d'enguany del Còmic Nostrum, que se celebrarà del 25 al 28 d'octubre entre el Casal Solleric i el Born.

Des del Clúster de Còmic han explicat la intenció de recuperar la tradició entre Suècia i Mallorca i de donar a conèixer el sector del còmic del país nòrdic. El president, Pere Joan, ha dit que el còmic dels països nòrdics no és molt conegut aquí però disposa d'una escena independent molt important.

Com a novetat, el Solleric acollirà enguany les tres exposicions incloses dins la programació. La primera mostra estarà dedicada al país convidat. Sota el títol 'Swecomic', oferirà una panoràmica del còmic suec actual. Hi participaran fins a 12 dibuixants i col·lectius, entre els quals hi ha Max Anderson, Erik Svetoft, Daria Bogdanska i Sara Granér, entre d'altres. A més, dins la mateixa mostra hi haurà una part dedicada a les dones dibuixants de Suècia, país que compta amb una gran presència femenina dins el sector. Per a l'ocasió, s'exposaran pòsters amb la temàtica del #metoo realitzats per cinc autores sueques en una mostra titulada 'Draw the line'.

Del país convidat vindran dibuixants i representants del còmic, que oferiran presentacions i participaran en taules rodones i masterclasses. L'intercanvi amb Suècia continuarà l'any vinent, quan autors de les Illes hi acudeixin per participar en l'edició del 2019 del Festival d'Estocolm, en el qual el 'país' convidat serà Balears. L'esdeveniment inclourà una exposició de Max i Tomeu Seguí a la biblioteca de la capital sueca.

La segona exposició es dedicarà a dos referents del còmic nacional, Keko i Kim, aquest darrer Premi Nacional de Còmic el 2010. Ambdós presentaran les seves darreres obres, relacionades amb el còmic negre.

Paral·lelament, es durà terme una exposició titulada 'El terror de las nenas', que aglutinarà originals de diferents autores del Clúster.

Al pati s'hi exposarà una selecció d'etiquetes de vi realitzades per diversos il·lustradors que es titularà 'Vinyes i Vinyetes'.

L'espai del Born acollirà durant el cap de setmana una fira, així com actes musicals, com ara un concert dibuixat entre autors suecs i locals, presentacions i, per primera vegada, contacontes il·lustrats per autors del Clúster.

Per altra banda, s'ha presentat el cartell de l'edició d'enguany, creat per Marga Vinyes. La dibuixant ha indicat la diversitat sexual i la llibertat de gènere que caracteritzen el país escandinau i la seva intenció de rompre l'estereotip que es té de la figura de la sueca en l'imaginari col·lectiu des del 'boom' turístic. "És una al·lota que du un 'look' molt particular i, a més de ser lectora de còmics, també dibuixa. Està ambientada a la platja, que és un tema molt recurrent en la meva obra", ha comentat Vinyes. La dibuixant també ha assenyalat que ha volgut incloure elements que presents en la programació del Còmic Nostrum. "Els tatuatges que du, cada element és un dibuix d'un dels autors i autores convidats, així com els còmics que es veuen dins la senalla, que també són d'autors que vindran. A més, els colors del cartell són els colors de Suècia".

stats