DANSA
Cultura 19/01/2018

Són elles, són ‘Las Muchísimas’

Mariantònia Oliver presenta nou espectacle de producció pròpia del teatre Principal de Palma

Margalida Mateu
3 min
Són elles, són ‘Las Muchísimas’

PalmaSón desset dones d’edats compreses entre els 61 i els 75 anys: cinc de mallorquines, vuit de catalanes i quatre d’eslovenes. Són Las Muchísimas, un espectacle creat per Mariantònia Oliver i que neix de l’ampliació del seu primer treball, Las Muchas, en el qual ja treballava el cos en el temps, la fragilitat, aquella que té a veure amb l’edat. Ara són l’atreviment i la felicitat els que guien el nou espectacle d’Oliver, Las Muchísimas. “És una història d’amor”, diu l’autora. “Hem treballat des del cos, tot molt de veritat, són elles, no representen cap personatge”, explica.

Les desset dones que participen en el muntatge no havien estat mai en contacte amb el món escènic professionalment i aquí “les he tractades com si fossin ballarines”, recalca Oliver d’aquesta “experiència extraordinària”.

Las Muchísimas és una obra de producció pròpia del teatre Principal de Palma que encarrega aquesta peça a una de les coreògrafes més potents de l’escena internacional, mallorquina i amb base a Maria de la Salut: Mariantònia Oliver.

Producció

“En aquest espectacle no volem reivindicar res, no cal parlar sempre de la dona per reivindicar-la: som i ja està, agafam el que és nostre; el cos és molt honest i molt ric, és així de senzill”. No obstant això, el camí ha estat més llarg, perquè Oliver fa més d’un any que prepara aquest espectacle, que ha passat per diversos tallers i indrets per arribar a l’estrena, que serà divendres que ve, dia 26, a les 20 h al teatre Principal de Palma amb una altra representació el dissabte 27, també a les 20 hores.

L’espai sonor és creat per la música manacorina Joana Gomila, que ha cultivat una atmosfera meravellosa amb ritmes i cançons que fan de banda sonora de l’obra.

Las Muchísimas són Antònia Garau, Mona Belizán, Pilar Moreno, Caterina Rodagut, Elisa Santos, Maria Lluïsa Cerezo, D’Olors Vives, Mani Cunill, Teresa Barceló, Estrella Freixas, Rosa Capdevila, Marga Nicuesa, Marga Oferil, Metoda Pavlic, Maja Cucnik, Maja Musevic i Barbara Gortnar. Per a elles ha estat una “oportunitat única i una experiència vital” poder formar part d’aquest muntatge de dansa. “Hem fet coses que no ens pensàvem mai que podríem arribar a fer; hem trencat la quotidianitat, hem treballat des del cos”, declaren. Aquestes dones valentes i fantàstiques formen una energia formidable que es transmet amb la conversa que hi mantenim, assegudes totes damunt l’escenari, entusiasmades per ser les protagonistes del nou espectacle de Mariantònia Oliver i “en un teatre gran i preciós” com és el Principal de Palma.

Una de les dones eslovenes recalca que “som com a germanes, la vinculació ha estat molt forta; tant és d’allà on vinguem, sentim totes el mateix, ens mostram tal com som”.

Emoció, confiança, xoc, respecte, atreviment, power, vida i felicitat són alguns dels sentiments que es transmeten les ballarines, que veuen com un regal poder ser Las Muchísimas. Les protagonistes s’han abocat amb atreviment i compromís a un projecte escènic construït a partir de la plena complicitat de tot un equip creatiu. Un experiment escènic, una sacsejada, una exploració valenta del propi cos, dels seus hàbits, de les alegries, de les tristeses, els vicis, les carícies, l’amor, les cicatrius i la felicitat.

Las Muchísimas es representa els dies 26 i 27 de gener a la sala Gran del Principal de Palma.

stats