Cultura 23/06/2021

La Sindicatura de Comptes detecta "deficiències" en la tramitació de contractes del Principal del 2018

S'han vist despeses que no compleixen els procediments normatius de contractació, en alguns casos en factures de 800.000 euros

ARA Balears
2 min
teatre principal

PalmaLa Sindicatura de Comptes de les Illes Balears (SCIB) ha lliurat al Parlament l'Informe 189/2021 dels comptes anuals de la Fundació Teatre Principal de Palma corresponent a l'exercici 2018, en el qual l'organisme reclama a l'entitat cultural "millores en la tramitació dels contractes" després de detectar-hi algunes deficiències. El resultat de la fiscalització dels comptes anuals és "favorable amb excepcions", mentre que el de la revisió de compliment de la legalitat relativa a l'activitat contractual de la Fundació és "desfavorable". El document conté un total de 32 recomanacions per millorar la gestió fiscal de l'empresa; nou d'aquests consells corresponen a l'apartat de contractació.

Per això, es demana a la Fundació que inclogui en els expedients "de manera clara" els criteris per a l'adjudicació dels contractes i la seva justificació, a més de la distribució de les puntuacions de les quals en deriva l'assignació. També s'indica que s'hauria de planificar adequadament el procés d'elaboració dels expedients de contractació per complir els termes que fixa la normativa de contractació.

Segons ha quedat recollit en l'informe, durant el 2018, quan el dirigia Carles Forteza, el perfil del contractant de la Fundació no va complir amb les garanties necessàries per acreditar la difusió pública de la informació relativa als procediments de contractació i assegurar-ne la transparència i l'accés públic. En aquesta línia, la Sindicatura ha detectat despeses en les quals no consta que s'hagin complit els procediments normatius de contractació, en alguns casos en factures de 800.000 euros, principalment per béns i serveis recurrents.

La SCIB estima que les incidències suposarien més del 40% de la despesa de 2018 susceptible de ser contractada mitjançant els procediments previstos. Es tracta d'un informe de caràcter específic, que la SCIB ha dut a terme, d'acord amb l'article 82 de l'Estatut d'Autonomia, com a òrgan al qual correspon la fiscalització externa de l'activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes, del qual forma part la Fundació com a entitat dependent del Consell Insular de Mallorca.

Respecte de la contractació, d'un total de 64 operacions que ha comunicat la Fundació, per un import conjunt de 415.000 euros d'euros, s'han revisat cinc contractes no menors, per un import de 170.000 d'euros, i dos contractes menors, per un import de 27.000 euros. La conclusió que emet la Sindicatura de Comptes és desfavorable, vista la importància dels incompliments descrits en l'Informe.

stats