Teatre
Cultura 08/05/2015

El TNC estrena 'L'hort de les oliveres' de Narcís Comadira: una al·legoria de Catalunya

L'obra, dirigida per Xavier Albertí, explica la història de les disputes entre la família d'un terratinent empordanès per vendre una finca

Acn
1 min
El director, l'autor i els actors de 'L'hort de les Oliveres' posen al Jardí de les Oliveres davant del TNC / ÀLVAR MARGETS (ACN)

BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya (TNC) estrena aquest dimecres 'L'hort de les oliveres', de Narcís Comadira, que se situa en un poble català fictici amb la història amb la mort d'un home i les disputes entre seus fills per vendre els terrenys. La peça, que busca fer reflexionar a l'espectador sobre la crisi que viu la cultura occidental actualment, s'inspira en 'L'hort dels cirerers' de Txèkhov i té influències de Shakespeare i l'evangeli bíblic.

L'obra transmet la sensació d'"una era que ha arribat a un col·lapse i necessita un apocalipsi", segons el seu director, Xavier Albertí, i ha explicat que la societat actual es troba en aquest punt. En aquest sentit, Albertí defensa el paper de la cultura en aquest context: "En moments de necessitat, ha de donar eines als ciutadans per seguir pensant".

A més, ha afirmat que l'obra és "molt singular", ja que l'espectacle surt "nou metres i mig fora de la boca de la caixa escènica", i ha destacat que "des de la fila dos la relació de proximitat entre l'espectador allà assegut i l'escenari és menor del que podeu trobar a la sala Beckett". Per la seva banda, l'autor de l'obra, Narcís Comadira, ha detallat "els tres camins" dels quals beu l'obra. D'una banda, "el camí fonamental en la nostra cultura occidental, que és l'evangèlic" i, de l'altra, els "dos camins teatrals imprescindibles que són Shakespeare i Txèkhov".

stats