Cultura 11/04/2015

El PP proposa ara que la sardana sigui declarada patrimoni cultural i immaterial de la Unesco

El 2002, en canvi, els populars van refusar la mateixa moció al senat. La Confederació Sardanista de Catalunya troba la mesura electoralista

Europa Press
2 min
Sardanes

MadridEl PP ha presentat una proposició no de llei al Congrés en què insta el govern espanyol a declarar la sardana com a patrimoni cultural i immaterial de la Unesco, una iniciativa que serà debatuda a la Comissió de Cultura, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

El 2002 el PP va rebutjar al Senat una moció presentada per CiU a la Comissió d’Educació, Cultura i Esports perquè el govern espanyol impulsés la declaració de la sardana com a patrimoni cultural immaterial per part de la Unesco. Tots els grups parlamentaris hi van votar a favor excepte el PP. El llavors portaveu José María Barahona va justificar la negativa dient que si es fa aquesta demanda per a la sardana també s'hauria de fer per a altres expressions folklòriques de l'Estat.

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha afirmat quest dissabte que la proposta del PP és una "mesura electoralista". Segons Rucabado, "la confederació no se sent representada pel PP". "Ens agradaria que el govern català i l'espanyol fessin els passos necessaris per declarar la sardana patrimoni immaterial de la Unesco, però abans s'han de solucionar altres problemes entre Catalunya i Espanya".

Part del patrimoni espanyol

Ara, en canvi, els populars recorden les arrels tradicionals de la sardana i com s'ha estès per Catalunya des del segle XIX: "Entenent que la sardana, com a dansa i com a música, i que aquesta forma part del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i, per tant, d'Espanya, ha de ser protegida, reconeguda i promoguda, atenent al que disposa la Unesco ", sostenen el seu escrit.

Entre d'altres arguments, el PP també destaca el "potent associacionisme" arrelat en la societat catalana, sobretot des de la segona meitat del segle XX, amb entitats com l'Obra del Ballet Popular, que va establir la celebració del Dia Universal de la Sardana, la Federació Sardanista de Catalunya i la Unió de Colles Sardanistes.

"L'associacionisme popular de la sardana organitza cada any una gran quantitat d'actes arreu de Catalunya. Destaquen els anomenats aplecs o trobades d'origen religiós i festiu que se celebraven a l'aire lliure al voltant d'un santuari o d'un lloc amb algun emblema, a més de balls, audicions, concerts, concursos de composició i competicions de colles ", afegeixen.

És per això que insten el govern espanyol a que, prèvia aprovació del Consell de Patrimoni Històric i el seu grup de treball de Patrimoni Mundial i immaterial, doni suport i defensi a les instàncies internacionals oportunes la inscripció de la candidatura de la cultura de la sardana en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco, sense que impliqui cap cost addicional pressupostari.

stats