Cultura 23/06/2020

Un miler de persones s'amunteguen a Ciutadella per celebrar les festes de Sant Joan

La majoria dels assistents no duien mascaretes ni han respectat la distància social

Ivan Martin
3 min
Centenars de persones han desafiat les mesures de prevenció de la covid-19 a Ciutadella.

CiutadellaUn miler de persones s'han concentrat aquest dimarts a les 14 h, com cada 23 de juny, davant la casa del caixer senyor per simular el primer toc de flabiol de les festes de Sant Joan. Tot i que la majoria eren joves, també s'hi han vist persones d'altres franges d'edat, i gairebé totes hi eren sense respectar la distància social ni dur mascareta. Cap cos policial s'ha personat a l'escenari dels fets per dissoldre l'aglomeració, tot i que era previsible. A Menorca ara mateix hi ha una persona en vigilància domiciliària per la covid-19, tot i que no ha donat positiu per coronavirus. En aquests moments no hi ha cap cas actiu a l’illa, així com cap hospitalitzat en el Mateu Orfila de Maó.

Després de les imatges d'aglomeració a Ciutadella, la Conselleria de Salut i Consum del Govern ha emès un comunicat fent una crida a la prudència. "Davant les situacions generades durant els darrers dies a diverses localitats de les Illes Balears, on s'han produït aglomeracions de persones sense complir les mesures de seguretat, la Conselleria de Salut i Consum vol fer una crida a la responsabilitat", diu el comunicat, en què es recorda que "les normes de seguretat del Reial decret llei 21/2020 sobre la nova normalitat i de l'acord del Govern són d'obligat compliment".

Salut també apunta que l'ús de mascareta "és obligatori a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai d'ús públic o obert al públic, quan no sigui possible mantenir la distància interpersonal d'un metre i mig". Per acabar, el comunicat insisteix que "per superar la pandèmia és imprescindible un exercici de responsabilitat individual i col·lectiva". "Ignorar les mesures de seguretat pot posar en risc les persones més vulnerables a una malaltia que a les Illes Balears ha deixat 226 víctimes mortals els darrers tres mesos", acaba.

Normalitat i tristor

La imatge trenca un dia estrany a Ciutadella, que s'havia desenvolupat amb absoluta normalitat. Sensació de tristor, especialment visible a través de les xarxes socials, però continguda a la mateixa ciutat, on tot semblava com un dia de feina. Ningú no diria que aquests dies 23 i 24 de juny els carrers haurien d'estar plens de persones, que els cavalls s'haurien d'apoderar del nucli antic i que el gin amb llimonada se serviria sense aturar a les diferents barres muntades per a l'ocasió. La cancel·lació de les festes de Sant Joan s'ha viscut, en general, d'una manera tranquil·la i amb sentiments contradictoris perquè, mentre que hi ha seriositat entre els més santjoaners, també és clar que la situació és excepcional.

El coronavirus ha vençut el primer toc de flabiol, la comitiva a Sant Joan de Missa, l'entrada a la plaça del Born, el Caragol de Santa Clara i la davallada de demà per presenciar els Jocs del Pla. Ciutadans passegen per Ciutadella amb samarretes, mocadors i, fins i tot, s'han penjat les banderes amb la creu de Sant Joan en alguns edificis. Una de les novetats de les festes per aquest 2020 era el retorn del flabioler Sebastià Salort, absent en les últimes edicions per una malaltia: "A casa fem vida normal, acompanyaré la meva dona a fer uns encàrrecs i poca cosa més". Salort lamenta la suspensió dels actes, tot i que entén la decisió de l'Ajuntament: "Per damunt de la festa, la feina i el benestar hi ha la salut".

Els comerços estan oberts i molts no tancaran, els mesos d'estat d'alarma n'han reduït la facturació i ara cal recuperar-se. Les botigues de records santjoaners i el sector de l'alimentació són els principals perjudicats econòmicament per la cancel·lació. També els bars, que amb els ingressos dels dos dies podien dur a terme reformes o pagar el lloguer d'uns quants mesos. El president de l'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch, assegura que "no s'estan produint ni aglomeracions ni concentracions elevades de persones a les terrasses. Hi ha responsabilitat, la suspensió del Sant Joan era obligada i el celebrarem d'una manera més íntima, però brindant amb un gin amb llimonada".

Per la seva banda, l'Agrupació de Protecció Civil de Ciutadella ha canviat el seu paper de reforç en el pla de seguretat per desinfectar els parcs infantils del municipi. El Sant Joan també es viu virtualment amb la pàgina web que el Consistori ha habilitat per desenvolupar activitats relacionades amb les festes. Així, hi haurà contacontes, vídeos d'històries i curiositats, receptes tradicionals de cuina, salats i dolços, i no faltarà el component religiós amb una oració de la comunitat de les monges de Santa Clara, estretament vinculades a la tradició del Sant Joan. La música, la glosa menorquina, un concurs de decoració de finestres amb motius de la festa i una gimcana completen l'oferta lúdica.

stats