Cultura 31/10/2018

Salvador Oliva homenatja el batle republicà Emili Darder i els represaliats del franquisme

L'actor ha duit a terme una tasca d'investigació i dramatúrgia que culmina en l'obra 'Els altres'

Magda Albis
2 min
Imatge promocional d'Els Altres

Palma"Em telefona en Bernat Clar de ses Salines, de l'empresa Cultural-ment, i em diu que li agradaria fer un espectacle homenatge a Emili Darder i que voldria que l'escrivís i que hi actuàs jo", comenta l'actor i dramaturg Salvador Oliva. Arran d'aquesta telefonada, comença un procés d'investigació i de documentació tant sobre la biografia del que fou batle de Palma durant la República com sobre les conseqüències humanes i socials de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

"Necessitava un punt de connexió amb el context actual, i el vaig trobar gràcies a una dona, Maite Blázquez, que en el moment de la investigació cercava el seu padrí, assassinat". Oliva comenta que després varen trobar el cos a Porreres.

Amb aquest fil conductor, dos actors, Xavi Núñez i el mateix Oliva, i una actriu, Marga López, tots a les ordres del director Luca Bonadei i amb una senzilla escenografia, donen forma a 'Els altres'. "Emili és una part important de l'obra, però també hi ha més gent, per això aquest títol".

Els altres són, resa el programa de mà, totes i tots els represaliats, assassinats, torturats, mutilats, les famílies, els drets perduts, les usurpacions, les violacions, les mentides, els robatoris, la discriminació, la defenestració, l'exili, la presó, la mort de la cultura, la manca de llibertat, l'endarreriment del país, el silenci i, sobretot, la por. Els altres són un personatge més dins l'obra.

"Arriba un moment que pareix que parlam de gent que ni tan sols va existir. Tant Emili Darder com l'ideari de la República el que volien era un món millor, més just, net i igual". La idea d'aquest món millor és el que ha fet que l'actor tiràs endavant el projecte "Com a artista i com a humà, tenc aquest deure, aquesta necessitat de sacsejar consciències, remenar esperits i contribuir tant en la feina que faig com en el meu dia a dia a fer un món millor".

L'estrena serà el 10 de novembre a Porreres i posteriorment es podrà veure el 18 de novembre a Ses Salines i del 10 al 13 de gener al Teatre del Mar d'Es Molinar.

stats