Literatura
Cultura 01/11/2022

Entren a robar a l’Arxiu Tarradellas de Poblet, però no s’emporten res

L'abat del monestir, Octavi Vilà, assegura que tots els documents es conserven "intactes"

3 min
El monestir de Poblet

BarcelonaDilluns al matí, els responsables de l'Arxiu Tarradellas del monestir de Poblet van descobrir que durant el cap de setmana algú hi havia entrat i havia obert una caixa ignífuga on es guarden documents, tal com va avançar el programa Tot es mou de TV3 i va confirmar l'ARA. "Ha sigut un robatori amb força, perquè han accedit al recinte del Palau de l'Abat, seu de l'Arxiu Tarradellas, i també s'ha forçat l'accés a l'interior de l'arxiu –van confirmar a l'ARA fonts dels Mossos d'Esquadra de Tarragona, encarregats d'investigar el cas–. Desconeixem encara el contingut i el valor dels documents que s'han emportat. De moment, des de Poblet estan inventariant què falta. Ho sabrem durant les pròximes hores", explicaven aleshores. Al migdia, l'abat de Poblet, Octavi Vilà, ja deia que el personal de l'Arxiu "no ha trobat a faltar res".

I aquest dimarts el Patronat del Monestir de Poblet ha assegurat que tots els documents de l’arxiu personal del president Tarradellas es conserven "intactes". Un comunicat del Departament de Cultura informa que aquesta és la conclusió després que la policia científica dels Mossos d'Esquadra hagin buscat proves juntament amb la direcció i el cos tècnic de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Segons el comunicat, les altres dependències i arxivadors de la mateixa sala no han estat objecte de cap actuació per part dels autors. Per tant, no cal lamentar cap pèrdua de documentació inventariada a l’Arxiu.

"Aquest matí [dilluns], quan el personal de l’arxiu es dirigia cap aquí, han vist que havien entrat per una finestra del darrere i ens han viscut a buscar, a la comunitat, que estàvem a la missa conventual –va explicar Vilà a l'ACN–. Efectivament, hi havien entrat per una finestra i havien accedit al tercer pis. Havien obert una caixa ignífuga, que no és exactament una caixa forta, per guardar documents amb protecció. L’han obert per un cantó, la documentació estava per terra. De moment, pel que em diuen les arxiveres, no troben a faltar res. Dins d’aquest armari hi havia un llibre manuscrit de Josep Maria de Sagarra, que hi és encara; hi havia la documentació del president Tarradellas, el famós passaport que li van fer quan va arribar a Madrid l’any 77, que també hi és..., com la documentació que el lehendakari basc Iñigo Urkullu va dipositar a Poblet l’any 2019. De moment no han trobat a faltar res". La documentació d'aquest armari està digitalitzada.

Agents de la policia científica del Mossos sortint avui de Poblet.
El Monestir de Poblet i al seu arxiu, en una imatge d'arxiu

Tot i no trobar res a faltar, havien d'analitzar amb profunditat si els mancava alguna mena de document, encara que, segons Vilà, la resta d'arxius de l'edifici no presentaven signes de manipulació. "Semblava una bretolada, però ens ha sorprès bastant que hagin anat a un lloc tan concret", va afegir l'abat de Poblet, que va explicar que els delinqüents van treure una porta de lloc per posar-la davant de les alarmes i "neutralitzar-les". “El fet d’haver anat directament a l’armari i prendre tantes precaucions no és casualitat”, diu Vilà. Una possible explicació del misteri de l’assalt a l’Arxiu Tarradellas seria que els lladres esperaven trobar objectes de valor, i que marxessin sense endur-se res en descobrir que a l’armari només hi havia documents.

L'entrada a l'edifici hauria tingut lloc durant el cap de setmana, però tampoc se sap del cert si ha estat durant la matinada de dissabte, de diumenge o de dilluns. Fonts dels Mossos asseguren que "les investigacions acaben de començar" i que "no hi ha cap detenció en relació amb el cas". A l'edifici no hi ha càmeres de seguretat, si bé és una mesura que des del monestir ja fa temps que es treballa per poder-ne tenir.

El Palau de l'Abat del monestir de Poblet conté, des del 1981, els arxius del llegat de l'expresident de la Generalitat Josep Maria Tarradellas. Hi ha documentació de gran vàlua relacionada amb la Guerra Civil Espanyola, amb l'exili i amb el restabliment de la Generalitat, que s'ha pogut consultar en part en els quatre llibres sobre l'arxiu que va publicar Edicions Dau entre el 2012 i el 2015 i també a la biografia de Joan Esculies sobre l'expresident, Tarradellas, una certa idea de Catalunya (Pòrtic, 2022).

stats