Cultura 19/11/2020

Àlex Rigola duu al segle XXI 'La gavina' de Txékhov

Es podrà veure en funció única –i per 'streaming'– aquest divendres, 20 de novembre, a les 20 h a la sala Gran del teatre Principal de Palma

Ara Balears
2 min
'La gavina' d'Àlex Rigola

PalmaÀlex Rigola torna al teatre Principal de Palma amb La gavina, el clàssic d'Anton Txékhov, que ell mateix ha dirigit i adaptat, i que es podrà veure en una única funció el divendres 20 de novembre a les 20 h a la sala Gran. El director català serà un altre pic a ciutat després de la celebrada funció Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers. La gavina és una conversa entre tres actrius, dos actors i un dramaturg-director sobre els seus desitjos i el seu amor pel teatre. Ompliran l'escenari Nao Albet, Jordi Oriol, Xavi Sáez, Chantal Aimée, Melisa Salvatierra i Roser Vilajosana.

És la segona vegada que Rigola s'endinsa en l'univers d'Anton Txékhov –ja ho va fer amb Vània- brindant a l'espectador l'oportunitat de reflexionar sobre les pors, els fantasmes i l'angoixa vital que s'acumulen a les vides de la gent. Per escriure'n la versió, Rigola s'ha servit de les experiències personals dels seus actors i actrius, de manera que ha proposat una obra de creació col·lectiva en què és molt important la voluntat participativa de tot l'equip.

L'escenari de La gavina no s'obre tant com un espai on s'exposa una narració a l'ús sinó com una "àgora" que depassa la convenció teatral de la "quarta paret", un "degoteig de pensament i existencialisme" on els personatges es confonen amb els actors i la ficció amb la realitat, segons diuen des del teatre Principal. "Hi ha els mateixos conflictes i frases que en el text de Txékhov, però tractats de manera que els actors se'ls puguin fer seus i compartir. No són personatges, sinó persones", conclou el director i adaptador d'aquest text.

La funció també es farà en streaming per a aquelles persones que prefereixen no sortir de casa. En acabar la representació es farà un Principal Plus, un col·loqui obert al públic, dirigit pel periodista Rafa Gallego, amb la participació de tot l'equip artístic.

stats