ARA Llegim
Cultura 15/07/2015

Riba-roja d'Ebre homenatja Joan Brossa en el 3r festival Poesia des dels Balcons

Entre els artistes convidats destaquen la pallassa Pepa Plana o el Mag Hausson

Acn
2 min
Joan Brossa

BarcelonaRiba-roja d'Ebre serà, aquest cap de setmana, l'epicentre de la poesia contemporània del país, amb la celebració del III Festival Poesia des dels Balcons que enguany homenatjarà Joan Brossa. Des de divendres i fins diumenge hi ha programats recitals, música, exposicions, poesia visual o màgia, entre moltes altres propostes. Tot plegat, "poesia en el més ampli sentit de la paraula, prenent com a exemple Joan Brossa, el poeta català més important de la segona meitat del segle XX", ha assegurat el director del festival, Josep Maria Viñes. Hi participen fins a 74 poetes i artistes d'arreu del país i de l'estat espanyol, entre els quals destaca la pallassa Pepa Plana o el Mag Hausson.

La primera edició es va dedicar a Salvador Espriu, mentre que l'any passat l'homenatjada va ser la poeta i traductora Montserrat Abelló, que va morir el passat mes de setembre als 96 anys després de participar en les dues anteriors edicions del festival riba-rojà. L'edició d'enguany, que retrà homenatge a Joan Brossa, compta amb el suport de la seva fundació. Així, la directora de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, serà l'encarregada de fer el pregó d'aquesta tercera edició del festival, mentre que la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, farà la seva cloenda proclamant la poeta que protagonitzarà la quarta edició del Poesia des dels Balcons.

Tres dies d'activitats

Un any més, el poble de Riba-roja s'implica en l'organització del festival, que es converteix en "tot un intercanvi cultural i una magnífica plataforma per potenciar també els artistes locals", ha afirmat l'alcalde, Antonio Suárez. La bona acollida de la cita poètica queda palesa amb el fet que la meitat dels poetes participants estaran allotjats en cases particulars, convivint amb els mateixos veïns.

Dissabte al matí, els balcons del carrer Major i la plaça de l'Església s'engalanaran amb les tradicionals banderoles amb poemes escrits i visuals del poeta homenatjat, durant una cercavila que anunciarà la intensa jornada brossiana. A més, riba-rojans i riba-rojanes residents arreu del món participaran en el certamen amb la lectura de poemes de Joan Brossa durant el recital poètic de dissabte a la tarda-vespre, a la plaça de l'Església. Els Figots Satànics seran els encarregats d'acompanyar en cercavila els poetes i artistes participants en l'acte central de la plaça.

Previ a la intensa jornada de dissabte, divendres a la tarda se celebrarà una conferència sobre l'evolució del cant espiritual, a càrrec de Mariona Sagarra, que encetarà els tres dies d'activitats. La recepció dels poetes, divendres, inclou una performance brossiana de les riba-rojanes Joana Garcia Adell i Elena Peralta, acompanyades de la flixanca Mercè Prunera, i un acte de música i poesia a la fresca després de sopar amb els artistes locals Josep Maria Castellví i Josep Castellví. També divendres s'ha programat una actuació de la companyia Bandabòlit que servirà com a agermanament del Poesia des dels Balcons amb el festival estiuenc de la població veïna: el Sirga de Flix.

Un esmorzar-recital diumenge al matí, amb la participació dels poetes i obert a tothom, posarà fi a tres dies de poesia al carrer per apropar aquesta manifestació artística al gran públic.

stats