Patrimoni
Cultura 11/11/2021

Comença el retorn de les obres d’art espoliades de l’antic regne del Benín

França entrega les obres arrabassades durant la invasió britànica al país africà i Barcelona també inventaria quantes en té

3 min
La comitiva amb els objectes recuperats als carrers de Benín.

BarcelonaEl món de finals del segle XIX poc tenia a veure amb l’actual. Arreu d’Europa es van crear museus etnogràfics que bàsicament es van nodrir de peces d’art que havien estat arrabassades a altres països. És el cas dels Bronzes del Benín, una col·lecció de més de mil peces que no tan sols són art sinó que també expliquen part de la història d’aquesta regió de l’Àfrica i que provenen del palau reial de l'antic regne del Benín. Abasten molts segles d’història, des del XIII fins al 1897, l’any en què els soldats britànics se les van emportar, després d’una ràtzia, per exhibir-les als museus europeus.

Ara, més de cent anys després, a poc a poc, aquestes peces van tornant al seu lloc d’origen. No és un procés fàcil perquè fins fa ben poc els museus europeus eren reticents a fer-ho perquè obre la porta a incomptables demandes de repatriació. L’última devolució la va fer ahir el govern francès. Es tracta de 26 obres d’art que inclouen, entre altres, les portes del Palau d’Abomey, trons reials i escultures de guerrers. El retorn va ser celebrat amb tota la cerimònia pel president de la República del Benín, Patrice Talon. “Això que se’ns retorna és un testimoni del que vam ser, del fet que vam existir en el passat, un testimoni del que sabíem”, va dir Talon. De moment, les peces es traslladaran a un museu d’Ouidah, però l’objectiu és que s’exhibeixin en el nou museu que s’està construint a Abomey, on hi ha els palaus de l’antic reialme de Dahomey, a l’actual República del Benín. 

És tan sols una petita part de l’art espoliat. Es calcula que el 90% del patrimoni artístic africà és a Europa. Només al museu parisenc del Moll Branly, hi ha més de 70.000 objectes que provenen de l’Àfrica. Un informe del 2018 assegura que 46.000 d’aquests objectes haurien de ser repatriats perquè van ser sostrets amb violència. 

Un nou museu a la Ciutat del Benín

El debat sobre si els museus han de retornar les peces que van aconseguir en plena època colonial fa anys que és obert. L'han defensat durant dècades artistes, activistes i polítics africans, però el discurs, fins fa ben poc, era que les col·leccions eren públiques i per a públic de tot el món. Sovint, els museus també argumentaven que la decisió no depenia d'ells sinó dels seus governs. Dan Hicks, professor d’arqueologia contemporània de la Universitat d’Oxford i autor d'un llibre sobre els Bronzes del Benín (The Brutish museums. The Benin Bronzes, colonial violence and cultural restitution), denuncia l’espoli de les obres d’art que l'exèrcit britànic es va emportar en una operació de càstig, després que setmanes abans soldats britànics fossin massacrats.

Hicks batalla des de fa temps perquè es retorni el material espoliat i treballa en el que es coneix com a Nigeria Benin Dialogue Group, un equip format per directors de museus i experts d’Europa i representants del govern i dels museus del Benín i de Nigèria. Una de les fites ha sigut crear el Legacy Restoration Trust (LRT), que té, entre altres objectius, obtenir finançament per obrir l’Edo Museum of West African Art. Dissenyat per l’arquitecte David Adjaye, el museu es vol inaugurar el 2026 a la Ciutat del Benín, on hi havia l'antic palau, que actualment forma part de Nigèria. La intenció és poder exhibir a l'Edo 300 objectes procedents d'una desena d'importants museus europeus dels Bronzes del Benín (que, malgrat que es coneixen amb el nom de bronze, estan fetes amb tota classe de materials: metalls, marfil, pells, fusta...).

Art espoliat del Benín a Barcelona

Els tresors del Benín estan repartits en més de 160 museus d’arreu del món, i alguns s’han compromès a retornar peces però s’han executat pocs d’aquests retorns. Al Museu de les Cultures del Món, a Barcelona, hi ha diverses peces que també procedeixen de la ràtzia del Benín del 1897. Segons l'Icub, s’està confeccionant un inventari però no han rebut cap reclamació ni s'ha pres cap decisió sobre la qüestió. Divendres passat, l’Smithsonian National Museum of African Art (Washington) va anunciar que retirava les peces del Benín de les sales d’exhibició per iniciar el procés de devolució. Segons el New York Times, el museu nord-americà té 16 objectes exposats que van ser arrabassats el 1897 però estan investigant si en tenen més en les seves col·leccions.

El Metropolitan Museum of Art de Nova York s’ha compromès a tornar dues escultures. L'abril passat, Alemanya va anunciar que enviaria prop de mig miler de peces que formen part dels seus museus i que van ser espoliades del Benín. A més, al juny, Alemanya va fer pública una base de dades, accessible per a tothom, on concreta quines són aquestes peces i en quins museus alemanys estan. 

stats