Cultura 06/01/2020

Les reivindicacions feministes i la investidura de Pedro Sánchez protagonitzen l''Adoració dels Reis'

El públic continua fidel a la tradicional representació i ha tornat a omplir les Voltes

Maria Llull
4 min

PalmaL'Adoració dels tres Reis d'Orient, de Llorenç Moyà, ha arribat aquest dilluns a la seva 35a edició més prest de l'habitual. El muntatge de Taula Rodona s'ha iniciat mitja hora abans que anys anteriors, a les 11.30 h, fet que ha provocat que alguns despitats hagin arribat a les Voltes quan la funció ja havia començat. Però, com cada any, el públic ha complit amb la tradició i ha omplert aquest emblemàtic espai palmesà. I, com la tradició mana, els intèrprets, rostres coneguts de la societat mallorquina, n'han fet de les seves amb les conegudes botifarres, comentaris intercalats en el text sobre l'actualitat social i política. Enguany, les reivindicacions feministes i la investidura de Pedro Sánchez han estat els temes estrella de la funció.

L'artista Yolanda Trigo ha exercit com a mestra de cerimònies i ha precedit l'aparició del criat de Melcior, interpretat per Mariló Garriga, gerent de la vermuteria Vitxet, qui ha tingut un record per a la diputada madrilenya de Vox Alicia Rubio, qui va proposar la costura com a assignatura escolar. "Ara ens fan creure que cosir apodera", ha dit a la seva primera aparició a escena.

El director general de Promoció i Difusió Cultural de l'Ajuntament de Palma, Marcos Augusto, ha defensat el paper de criat de Gaspar, i la seva primera botifarra ha anat dirigida precisament al seu rei, interpretat per la regidora de Ciutadans, Eva Pomar. "Avui són centre i demà són dreta", ha dit el criat entre les rialles dels presents.

Alberto Rosauro, director general de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de Cort, ha interpretat el criat de Baltasar i ha estat un dels més reivindicatius. "L'assetjament el vaig conèixer de petit per LGTBI. El masclisme i l'homofòbia maten", ha dit en una de les seves intervencions.

A més d'Eva Pomar com a Gaspar, l'escriptora Rosa Planas i la tècnica d'Esports de l'Ajuntament de Llucmajor, Popi Matas, han completat el trio de reis interpretant Melcior i Baltasar, respectivament. "Sánchez volia comandar i els d'Esquerra, Oriol alliberar", ha estat una de les primeres botifarres de Matas. "Ara tot depèn d'un fiscal", li ha replicat el criat de Baltasar. Per la seva banda, Eva Pomar ha fet referència en diverses ocasions a "la Constitució i Espanya".

Cal destacar que tots els reis han aparegut amb la capa plena de grafits per tal de denunciar l'incivisme contra el patrimoni urbà de Palma.

El pastisser Tomeu Arbona ha demostrat ser un gran Herodes, i també amb molt de sentit de l'humor. "Crec que aquests són CDR. Hauré de cridar la Guàrdia Civil", ha dit en la seva primera trobada amb els Reis, mentre que Baltasar ha demanat quan es tomarà la Feixina, marxarà la monarquia o governarà Junqueres i Gaspar ha manifestat el seu cansament pels governs de Francina Armengol i José Hila.

Els dos doctors de la Llei, interpretats per la portaveu municipal del PP, Mercedes Celeste, i el mestre Enric Pozo, han tingut algun problema amb el text. En trepitjar l'escenari, Pozo ha criticat "els antidemòcrates" que ataquen "la llengua i l'educació" i "no respecten les dones ni la llibertat d'expressió".

En canvi, Celeste ha anat més enllà i, en lloc de botifarres, ha fet gairebé un discurs sobre la investidura de Pedro Sánchez. "Diuen que pot vendre Espanya, si cal, per tal de ser president", mentre que "Armengol riu i beca".

El senador del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, ha interpretat el secretari amb molta solvència i no ha estalviat en botifarres. "Si el deixam anar a lo seu, muntarà un procés", ha dit Bonet sobre MÉS, a més de fer referència al "reservista Bauzá" que "a Europa ha volat". "Casado i Abascal han avisat la junta electoral", ha dit quan Herodes ha demanat que posassin la Sibil·la "a cosir botons" i també ha deixat palès el seu temor si "tornen a convocar eleccions".

El demògraf Joan Pau Jordà ha donat vida al majordom, qui ha anunciat que "els catalans estan engrillonats" i ha reivindicat la llibertat dels presos polítics, encara que mitjançant una cartolina que ha hagut d'aguantar Cosme Bonet.

L'actriu Gemma Palà ha donat una vessant molt còmica a la Sibil·la i ha aparegut en escena tocant amb la flauta la música de Pipi Calcesllargues. Aquesta Sibil·la ha posat ben nerviós Herodes: "Qui m'heu duit? Na Greta Thunberg? Ara començarà a parlar de l'ecotaxa!", ha exclamat el rei.

Els dimonis, interpretats pel fotògraf Miquel Julià i el cuiner Pau Navarro, han aparegut muntant en bicicleta i reivindicant una alternativa per a Óscar i la seva família, desnonats fa poc. També han repartit llepolies entre el públic abans d'endur-se'n Herodes, malgrat que el rei els ha proposat "un gobierno de coalición, una mesa de diálogo o alguna mangarrufa" entre els aplaudiments del públic.

Com cada any, els Reis han pogut donar els seus presents al bon Jesús i a Sant Josep i Maria, interpretats pel tècnic de l'IMAS Tòfol Sastre i la soprano Marta Serra, qui ha recordat els immigrants que moren a la Mediterrània. El portaveu dels pastors, Ángel Urraca, ha dedicat la seva intervenció a demanar una major accesibilitat per als discapacitats als edificis públics. "No hi ha discapacitats, és la societat la que ens incapacita", ha dit.

I, després del final feliç, Melcior ha anunciat que els Reis havien de tornar a Jerusalem, "arrossegant-nos com un cuc, perquè ens ha deixat Thomas Cook".

stats