Cultura 31/03/2020

La quarantena en dibuix: autors illencs aboquen les seves il·lustracions a la xarxa

Tatúm, Margalida Vinyes, Toni Galmés i Enriqueta Llorca són alguns dels dibuixants que han compartit creacions inspirades en el confinament

Elena Navarro
4 min
El 'New balconing' de Margalida Vinyes

PalmaSi alguna cosa està deixant clara la quarantena és la importància de la cultura en situacions difícils com la d'ara, quan tot s'atura. Decretat l'estat d'alarma, creadors i creadores s'han sumat a l'onada de solidaritat i ha proliferat a la xarxa una multitud d'iniciatives per omplir d'art els racons d'unes cases que ara no es poden abandonar per a res més que l'essencial. El món del còmic i la il·lustració no en són una excepció, i dibuixants de les Illes han compartit creacions inspirades en els dies de confinament amb què moltes persones es poden sentir identificades.

Una de les primeres va ser la il·lustradora Margalida Vinyes, amb New Balconing, en què es poden veure tot de veïns fent vida des d'uns balcons plens de plantes, música i ball i guitarres. "A l'era de la comunicació global i virtual, quan vivíem porta endins, arriba una pandèmia que ens obliga a confinar-nos i de cop descobrim les finestres i els balcons, i les persones que teníem al costat, a les quals no prestàvem atenció", explica l'autora en el text que acompanya el dibuix.

La il·lustració d'Enriqueta Llorca en què reflexiona sobre el treball creatiu de les mares autònomes, sense xarxa de suport

Vinyes n'ha compartit una versió en blanc i negre i amb balcons per separat perquè els nins li puguin donar color. La idea va ser de la dibuixant Enriqueta Llorca, amb una il·lustració per pintar que mostra dos nins sortint per la finestra d'una casa i, a sota, la frase: '¡Hurra, campions!', d'ànim als nins. En una altra publicació –que es pot veure a sobre d'aquest paràgraf–, Llorca reflexiona sobre la situació de les artistes que són mares, sense xarxa per poder conciliar.

"Jo gairebé no not la diferència respecte del meu dia a dia. A banda de la grandíssima preocupació per tot el que passa a fora, aquí continuu amb la meva rutina". "La professió de la il·lustració sembla una activitat lluminosa i divertida, un joc, un entreteniment. I aquesta concepció ens ha fotut bé, als que ens dediquem a això, perquè en absolut ho és. Que es cobra pèssimament malament no sé si ho sabíeu, però ja us ho dic jo", afegeix.

El manacorí Toni Galmés també ha compartit imatges de la quotidianitat confinada lligades a la criança i a la família. Entre d'altres, la imatge d'un cucarell amb l'arc de Sant Martí i el 'tot anirà bé', i un nadó fent una videoconferència amb la seva padrina, que està al pis del costat. "Aviat ens tornarem a abraçar", diu el text.

En to més còmic, Jorge Isaurralde Tatúm ha publicat un seguit de vinyetes amb la mateixa imatge d'una illa on passen diverses coses, com, per exemple, una dona acompanyada només de rotlles de paper de vàter o un home que diu: "Se m'acaba d'ocórrer un acudit boníssim sobre l'aïllament però no tinc a qui contar-l'hi". Altres dibuixos són la "quarantena ianqui", amb tots els veïns apuntant arreu amb armes, o la imatge irònica de dos sacerdots conversant sobre "netejar-se les mans" com a mesura de la diòcesi davant el coronavirus.

El 'dibujito' de Tatúm durant la quarantena

També des de la sàtira ha estat creant, com és habitual, la dibuixant Marta Massana, que treballa per a la revista El Jueves. "M'he fet una mapa dels llocs on no vaig per no perdre'm", escriu en una piulada amb un dibux de la nova rutina a casa. A més, ha publicat diverses tires a la revista, com una "guia de maneres" per utilitzar el telèfon o la "expectativa vs. realitat" de la quarantena.

Dolmen i 'Son Mai'

L'editorial Dolmen va ser de les primeres a alliberar contingut i després de dues setmanes de quarantena, han regalat 13 lectures gratuïtes, entre obres completes i primers capítols. Algunes de les obres que ja es poden descarregar en versió digital amb el cupó de 'Jo em quedo a casa' són Una historia de perros viejos, de Miguel Ángel Martín i Juanma Espinosa i La fortaleza del tiempo, de la saga El libro de Sarah, de Vicente García. A més, han posat tots els llibres digitals a 2,50 euros.

Fotograma de 'Son Mai', de Pere Garau

Per últim, IB3 ha llançat una sèrie dirigida al públic infantil i juvenil, de producció pròpia i creada per l'il·lustrador mallorquí Pepmi Garau. La sèrie conta les aventures que viuen na Miquela i el seu amic Gaspar, un gall ben despert, en un univers molt particular ple de referències a la cultura popular de les Illes. Així, na Miquela haurà de lluitar contra siurells zombis que viuen a la comarca de la Quinta Forca; invocar la Fada de la Greixonera perquè els tregui de molts embolics; desfer les malifetes del Dimoni Cucarell o sobreviure els quadres d’ansietat dels crespells i les panades kawaii.

Son Mai és el resultat de la primera col·laboració de Pepmi Garau amb IB3 i es podrà veure els dissabtes dematí a IB3 Televisió, a la carta a la web d’IB3 i al botó vermell dels seus televisors i al canal infantil de youtube IB3junior.

stats