Música
Cultura 12/05/2023

Joan Company: "Qualque dia havia d'arribar aquest comiat"

Fundador i director de la Coral de la UIB

3 min
Joan Company en un dels concerts de la Coral de la UIB

PalmaDia 19 de maig de 1977 la Coral de la Universitat de les Illes Balears va fer el seu concert de presentació, al convent de Sant Jeroni. Divendres de la setmana que ve en farà 46 anys i, com han fet tantes altres vegades, la Coral oferirà un concert de celebració d’aniversari. Aquest, però, serà dels més especials fins ara: serà el darrer aniversari que dirigirà Joan Company, fundador i director de la Coral des dels inicis. “Hi ha pena, d’una banda,” diu una mica emocionat, “però de l’altra hi ha orgull: d’aquella coraleta de 30 persones hem passat a una família amb deu corals filials i centenars de cantaires que van des dels 5 fins als 80 i 90 anys”. No hi ha cap dubte, idò, que el concert de divendres que ve serà més que especial. 

“No serà el meu darrer concert al capdavant de la Coral, però sí que és el darrer aniversari que dirigesc i el darrer recital que farem només amb la coral”. És per això que, tot i que a l’agenda de Joan Company encara quedin alguns esdeveniments com a director de la Coral de la UIB, aquest concert d’aniversari tindrà cert gust de comiat. “Estarà dividit en dues parts ben diferenciades. La primera serà amb la plantilla actual de la coral i amb el seu repertori habitual. A la segona s’hi afegiran excantaires de la coral, devers uns 200, i juntament amb els actuals farem una selecció d’obres que han estat significatives d’aquests 46 anys. Farem un hit parade de Los 40 Principales, si ho vols dir així!”, afirma entre rialles.

A mesura que avança la conversa, es fan de cada cop més evidents la satisfacció i l’emoció en la veu de Joan Company quan parla de la coral. “Soc el pare de la criatura”, afirma, “i això té l’avantatge i el desavantatge que l’he vista tornar gran, qualque dia havia d’arribar aquest comiat”. Calcula que han estat més de 500 els cantaires que han passat per la coral i sent un immens orgull de la diversitat de gent que s’hi ha aplegat. “Divendres vindrà gent que en el seu dia foren estudiants i que ara són professors, advocats o metges. Hem tingut excel·lents organistes, pianistes i també cantants que han fet carrera aquí i a fora: ha estat un lloc de trobada de gent molt representativa del món musical de les Illes”. Molts d’ells hi voldran ser, també, divendres. “Ens acompanyaran tres organistes que han col·laborat durant aquests anys amb nosaltres, com són Arnau Reynés, l’organista titular de la basílica de Sant Francesc; Bartomeu Mut, l’organista de la Seu, i Rafel Riera, organista titular de Lluc, a més de quatre pianistes amb qui també hem col·laborat: Maria Antònia Gomis, Andreu Riera, Jesús López i Llorenç Prats. Malauradament, però, la nostra pianista titular, Yuko Mizutani, serà fora de Mallorca i no hi podrà participar”. 

A punt de dirigir el darrer concert d’aniversari de la Coral de la UIB després de 46 anys al capdavant, reconeix que del primer aniversari no hi ha gaire coses a recordar. “No el vàrem celebrar, el primer aniversari, perquè no ens ho crèiem encara!”, respon amb un somriure. “La Coral de la UIB va néixer com una cosa informal, érem un grup de joves cabelluts amb texans, com era la moda d’aquells anys, que no teníem uniforme perquè ni sabíem què era un uniforme”. Era un dijous, aquell 19 de maig del 77 en què un grup de cantaires, encapçalats per Joan Company, debutaren com a membres de la Coral de la Universitat de les Illes Balears. Divendres que ve, quasi mig segle més tard, ho celebraran per darrera vegada amb Joan Company al capdavant.

stats