Quadres
Cultura 04/04/2023

El quadre perdut de Miquel Barceló torna cruiat a la UIB

Després de dos mesos de recerca, ahir horabaixa va ser retornat

Cati Moyà
2 min
El quadre extraviat de Miquel Barceló ha estat presentat avui dematí.

PalmaEl quadre de Miquel Barceló que s’havia extraviat és ja a la Universitat de les Illes Balears. Damunt un cavallet i amb un llenç blanc de fons, la pintura que l’any 1988 Barceló va donar a la Universitat ha tornat a casa amb un petit crui a la part inferior esquerra. Des de la Universitat han contactat amb l’artista per valorar qui s’encarrega de la restauració, si ell mateix o un restaurador. 

“Va ser ahir horabaixa quan el vàrem recuperar”, ha explicat el rector de la Universitat de les Illes Balears Jaume Carot, “i ha estat possible gràcies a la donació altruista de la persona que el tenia en possessió fins ara. Només ha demanat a canvi que en respectem l’anonimat”. Va ser el passat mes de gener quan des de la Universitat van tenir constància que l’obra s’havia extraviat. “Vàrem saber que formava part del catàleg d’una subhasta que s’havia de dur a terme a Madrid. Des de llavors hem fet feina amb absoluta discreció fins que ha pogut esser localitzat”. 

L’obra havia estat adquirida per l’actual propietària en una galeria ja desapareguda de Palma. Era a principis dels anys 2000 i el preu que se’n va pagar foren 10.000 euros. “Com va arribar el quadre a aquesta galeria continua essent un misteri i és el que estam intentant esbrinar”. Per altra banda, s’ha interposat una denúncia a la Policia Nacional en relació amb la desaparició de les altres tres obres extraviades de Jose María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal. Pel que fa a l'obra de Barceló, una vegada restaurada i catalogada, serà emmarcada i penjada al despatx del rector. “Pensam que és prou simbòlic”, ha afegit Carot. 

L’entrada d’aquesta obra de Barceló, una donació en el marc de la campanya Sa Canova contra Ravenna, no es pot qualificar de retorn perquè la universitat continua sense tenir constància que aquesta i les altres tres obres extraviades arribassin a entrar mai. “Hi va haver una exposició a la Fundació Sa Nostra i després no sabem què va passar amb aquests quadres, estam fent feina per localitzar les altres tres però per ara tot el que tenim són sospites”, ha afegit Magdalena Brotons, vicerrectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta.  

stats