Quadres
Societat 31/03/2023

Els quadres de la UIB desapareguts foren exhibits en diverses exposicions abans que se'ls perdés la pista

El rector ha explicat que no es té constància que en cap moment haguessin entrat, físicament, a la universitat

ARA Balears
3 min
Quadres desapareguts

PalmaEls quadres donats a la Universitat de les Illes Balears (UIB) fa 35 anys i posteriorment perduts es varen exhibir en diverses exposicions abans que se'ls perdés la pista, segons ha indicat aquest divendres el rector, Jaume Carot. Es tracta de quatre obres de Miquel Barceló, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal, de les quals ja s'ha localitzat el quadre de Barceló. Foren donades el 1988 a la UIB i ara s'ha constatat la seva absència perquè el de Barceló s'havia de subhastar.

Quan se li ha demanat per aquesta qüestió en un acte, Carot ha indicat que, encara que han pogut comprovar fefaentment la donació, realment "no hi ha constància que hagin entrat mai a la universitat". Segons fonts consultades per Europa Press, no s'ha pogut comprovar si els quadres arribaren a traslladar-se, físicament, al campus. "No és que fossin aquí i algú se'ls endugués", ha dit Jaume Carot. El rector ha afegit que, gràcies a l'hemeroteca, saben que aquests quadres es varen exposar i en aquestes mostres figuraven com a propietat de la UIB, però després se'ls va perdre la pista.

Pel que fa a l'obra de Barceló, que sí que ha estat localitzada, el rector ha recordat que va ser la subhasta de l'obra la que va permetre detectar la desaparició dels quatre quadres. Carot ha confirmat que està en mans d'una dona, que "el va comprar", i que ha accedit a lliurar-lo sense voler "res a canvi". Aquesta persona tampoc posarà " cap denúncia" i el rector ha preferit no revelar-ne la identitat, atès que "probablement no té responsabilitat directa" en el que ha ocorregut. Com va arribar aquesta obra d'art a estar en venda és una de les línies d'investigació més importants per intentar aclarir aquesta desaparició. "Si tot va bé", la UIB espera recuperar el quadre de Barceló dilluns que ve.

Per part seva, la UIB sí que ho posarà en coneixement de la Policia Nacional mitjançant una denúncia quan hagi acabat de recaptar tota la documentació possible. Per a això, ha contactat amb els quatre artistes perquè signin un document que acrediti que varen fer la donació a la UIB fa 35 anys i que, per tant, les obres li pertanyen. Amb aquests documents, la UIB podrà iniciar les passes legals necessàries per recuperar-les.

Els quadres procedeixen d'una campanya impulsada pel grup ecologista GOB l'any 1988, sota el lema 'Sa Canova contra Ravenna', per impedir la construcció d'un complex urbanístic per part de l'empresa Ravenna a la finca de Sa Canova, a la costa d'Artà. L'artista Miquel Barceló va promoure que un col·lectiu d'artistes donàs una obra original per fer cartells i recaptar fons per a la campanya. A més dels quatre pintors ja esmentats, també varen participar-hi Antoni Tàpies i Miguel Ángel Campano.

No obstant això, aquesta donació no consta documentalment en els arxius de la UIB. El lliurament, que es va fer de manera desinteressada, va quedar reflectit en la premsa de l'època, encara que la Universitat ha matisat que els periòdics varen parlar erròniament d'una adquisició. D'aquestes sis obres, només dues, les de Campano i Tàpies, estan incloses en l'inventari artístic de la UIB i són al campus. De fet, el quadre de Tàpies presideix la sala del consell de direcció.

El recorregut de la resta, en canvi, és totalment desconegut. "No sabem ni tan sols si foren penjats, no tenim cap informació", explicava aquest dijous a Europa Press la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB, Magdalena Brotons. En un inventari elaborat fa pocs anys, "molt parcial i incomplet", no hi ha ni rastre d'ells, si bé per a llavors feia temps que els quadres ja no estaven localitzats. La UIB no va detectar aquesta absència fins al febrer passat, quan li va arribar informació sobre que l'obra de Miquel Barceló sortiria a subhasta. Per això, la universitat va requerir de manera urgent a la casa de subhastes que paralitzàs la venda pública i va contactar amb la persona dipositària, una propietària particular.

stats