El quadre autodestruït de Banksy fa rècord a subhasta

'Girl with balloon' es ven a Sotheby's per 21 milions d'euros quan el preu de sortida era de 4,7 milions

2 min
"L'amor està a la paperera" de Banksy, a la casa de subhastes Sotheby's de Londres

LondresEl famós quadre de Banksy Girl with ballon, del 2006, que es va autodestruir immediatament després de ser venut per un milió de lliures l'any 2018, s'ha tornat a vendre aquest dijous a la nit a la sala Sotheby's de Londres per 21 milions d'euros, de manera que gairebé ha superat en cinc vegades el preu de sortida de la subhasta, de 4,7. La venda trenca l'anterior rècord de l'artista, que el març passat va vendre una altra obra per poc més de 18 milions d'euros.

La sorprenent performance que va tenir lloc fa pràcticament tres anys va formar part de l'espectacle Love is in the bin, amb què l'anònim creador britànic va sacsejar l'audiència. Girl with ballon (Nena amb globus) és, d'acord amb els corredors de la casa britànica, "la primera obra d'art de la història que es va crear en directe durant una subhasta", en un acte que va semblar tant una provocació com un desafiament de l'enigmàtic Banksy.

El director de la secció d'art contemporani de Sotheby's, Alex Branczik, va dir aleshores que l'acció feta per l'artista implicava "no tant destruir una obra d'art triturant-la com crear-la" de nou, transformant el quadre original, l'esmentat Girl with ballon, en una altra obra, Love is in the bin, amb la utilització del mecanisme de destrucció que feia servir la trituradora de paper. "Avui en dia, aquesta peça es considera hereva d'un llegat venerat de l'art antiestablishment", va afegir Branczik, que la va etiquetar com "l'obra d'art de Banksy definitiva i una veritable icona de la història de l'art recent".

La dona europea anònima que va comprar la peça, en el moment de veure com l'artista duia el seu joc fins a gairebé l'extrem de destruir-la, va comentar: "Al principi em va sorprendre, però em vaig adonar que acabaria posseint una peça pròpia de la d'història de l'art".

Intervenció sense precedents

Els responsables de Sotheby's no ho sabien, però aquella nit del 5 d'octubre del 2018 es convertiria involuntàriament en l'escenari d'una intervenció artística sense precedents que va atraure mirades des de totes les latituds. Segons després del cop de martell, un xiulet procedent del fons de la sala on penjava el quadre de Banksy va fer emmudir el públic. "No era una alarma habitual a Sotheby's, no estàvem familiaritzats amb el so, i ens vam quedar preguntant-nos: «Què passa?»", rememora en declaracions a l'agència Efe Emma Baker, cap de vendes de la casa de subhastes. Baker recordava aquell moment com un fet "molt dramàtic". "Ens vam girar i vam veure que el llenç havia lliscat pel marc, a través d'una trituradora oculta, i ens vam quedar completament perplexos; tothom estava en xoc". Dos tècnics van retirar el quadre precipitadament. Aquest dijous, poc més de tres anys després, la provocació de Banksy val quasi vint vegades més que aleshores.

L’obra actual, però, és fruit d’un error. El quadre no tindria l’"atractiu cultural" si s'hagués esquinçat per complet, tal com Banksy havia planejat, segons va revelar en el seu compte d'Instagram. Però la maquinació va fracassar i això va convertir la pintura en una obra "molt més especial", assegura Baker.

stats