L'experiment del Palau Sant Jordi avala el retorn dels concerts multitudinaris

Només s'han identificat sis positius entre els assistents, quatre dels quals no es van contagiar al concert

4 min
Love of Lesbian en el frec a frec del Palau Sant Jordi

BarcelonaBones notícies per al sector de la música en viu. Els resultats de la prova pilot del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi conclouen que, si es fan amb mesures de control com les d'aquest esdeveniment, els concerts multitudinaris "són una activitat segura". Així ho ha afirmat el doctor Josep Maria Llibre, un dels investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol que han liderat l'experiment. "A posteriori, hem diagnosticat només sis casos positius entre els participants del concert, dels quals quatre no es van contagiar allà –ha explicat Llibre–. Això equival a un índex de 131 casos per cada 100.000 habitants i és un magnífic resultat".

L'estudi es va fer sobre el 96% dels assistents, que són els que van donar el permís per fer el seguiment, un percentatge que Llibre considera "una xifra rècord" que atorga validesa a les conclusions. "Hem investigat els sis positius i en alguns casos hem identificat el cas índex –ha comentat un altre investigador, el doctor Boris Rebollo–. En els dos casos que no l'hem trobat no podem descartar categòricament que s'hagin contagiat al concert, però hi ha una altíssima possibilitat que es contagiessin fora".

Els investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol han comparat els resultats de la prova pilot amb els d'una població similar durant la mateixa setmana a la ciutat de Barcelona, d'on eren la majoria dels assistents al concert, que es va celebrar durant el confinament perimetral. "L'índex equivalent en aquesta població seria de 260 casos per cada 100.000 habitants. Per tant, els assistents van estar més segurs durant el concert de Love of Lesbian que en qualsevol altre lloc de Barcelona", ha dit el doctor Llibre. "El concert del Sant Jordi, amb tota seguretat, no va ser un esdeveniment de supertransmissió, que és com s'havien catalogat oficialment els concerts multitudinaris. La incidència a 14 dies detectada en els participants ens mostra que no hi ha cap indici que ens faci pensar que hi hagi hagut transmissió comunitària al concert".

Prova pilot del Palau Sant Jordi

Els resultats de l'estudi permeten declarar com a segurs els concerts que es facin amb les mateixes condicions de seguretat que el del Sant Jordi: cribatge massiu dels assistents amb test d'antígens el mateix dia, control de la renovació de l'aire, ús de mascaretes FPP2 i limitació de l'aforament en punts crítics com els lavabos. Al Sant Jordi, a més, els 5.000 assistents es van repartir en diferents zones no comunicades. "El primer titular va ser que es pot fer un cribatge de 5.000 persones en un matí –ha assenyalat–. Hi havia revistes científiques que deien que era impossible fer-lo tan ràpid i d'una manera fluida. Després, al concert, la gent no va ocupar les grades i va poder ballar i cantar complint les mesures de seguretat de manera exquisida. I això també s'havia dit que era impossible, que el públic era incontrolable".

S'obre el camí per recuperar la normalitat

Quin impacte tenen aquestes dades per a la celebració de concerts multitudinaris aquest estiu? Per a Jordi Herreruela, el director del Festival Cruïlla, els "grandíssims resultats de l'estudi" permeten avançar que aquest estiu "es podran fer grans esdeveniments segurs", però sempre tutelats per especialistes mèdics i plantejats com a noves proves. "Això és un camí que no ha acabat –ha comentat Herreruela–. La gran dificultat que encara tenim és la necessitat de diagnosticar els assistents amb una mecànica simple i econòmica. Això encara no ho tenim, però seguirem treballant per aconseguir-ho". El Festival Cruïlla és un dels pocs festivals de gran format que es mantenen al calendari al juliol.

L'èxit de l'estudi, doncs, obre la porta a recuperar una certa normalitat en la celebració d'esdeveniments culturals, però només després de comprovar la seguretat de cada tipus d'esdeveniment. "Si es repeteixen les circumstàncies del concert del Sant Jordi s'obtendrà el mateix resultat –ha apuntat Llibre–. Però què passa amb les activitats amb seients o a l'aire lliure? Quina validesa tindria un text d'antígens: només 24 hores o 48 hores? ¿Amb servei de bar o sense? S'haurà de testar cada situació per veure-ho. I ja s'està fent arreu del món. Nosaltres hem sigut els primers, però a tot el món s'estan preparant proves com la nostra i aniran sortint com bolets, sobretot a Anglaterra". Una es va anunciar fa uns dies: l'assaig clínic Obrir Girona, que celebrarà la Mercè Electrònica amb 250 persones, sense distàncies i amb servei de bar.

El format dels esdeveniments no és l'únic factor a tenir en compte a l'hora de plantejar els nous assajos clínics. El doctor Bonaventura Clotet, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, ha alertat que encara cal estudiar la influència que poden tenir en les futures proves pilot variables com que els assistents estiguin vacunats o que ja hagin passat la malaltia. "Tot això ho hem d'anar decidint i valorant en col·laboració amb el departament d'Interior. Els concerts programats es podran fer, però caldrà arribar a acords amb totes les parts implicades i per això encara s'haurà de treballar molt".

En qualsevol cas, com apunta Llibre, els nous formats d'actes culturals que s'estudiaran seran concerts a l'aire lliure o activitats en interiors però amb seients numerats. "Aquestes activitats són de risc molt més baix i probablement no caldria testar la gent, però per assegurar-ho abans haurem de fer els estudis, i probablement els farem, tot i que abans s'hauran de fer els protocols i hauran de ser aprovats, no és un procés ràpid". Pel que fa als festivals a l'aire lliure, Llibre assenyala la dificultat que, a diferència de la prova pilot del Sant Jordi, no es pot tenir tots els assistents dividits en diferents sectors. "En un festival no pots preveure com es distribuirà el públic al llarg del recinte perquè tenen mobilitat per anar d'un escenari a un altre i a les zones de restauració. Això vol dir que haurem de fer una prova pilot per avaluar què passaria". Pel que fa als concerts en interiors o els espectacles teatrals, l'objectiu dels futurs assajos aniria en la línia d'aconseguir que es puguin fer amb aforament complet, i no l'actual 50%. "Es tractaria de veure, per exemple, si fent cribatge previ es podria omplir un Liceu", apunta Llibre.

¿Un estiu de festivals pilots?

Els bons resultats de l'estudi realitzat al Palau Sant Jordi no esvaeix la incertesa que envolta els festivals de gran format, però apunten cap a un escenari possible: que els diferents festivals d'aquest estiu acabin reconvertint-se a proves pilot per continuar fent assaigs clínics sobre la transmissió del virus en diferents circumstàncies. "Les proves a l'Apolo i el Sant Jordi s'han hagut de crear expressament i això ha suposat una gran inversió privada –diu Herreruela–. Per escalar les proves a 20.000 o 25.000 persones, en canvi, ja tenim festivals en marxa i amb suport de les administracions i entrades venudes". No es tracta d'estudiar el mateix en diferents festivals, sinó abordar en cada cas diferents qüestions relacionades amb el cribatge, la vacunació o fins i tot si als concerts a l'aire lliure els assistents podrien anar sense la mascareta. Segons Llibre, els promotors tenen molt interès en aquesta última possibilitat "perquè, a diferència del concert al Sant Jordi, en un festival el públic té mobilitat i és molt difícil controlar que portin la mascareta".

Un altre repte per als festivals és d'índole més pràctica. Es poden realitzar 20.000 o 25.000 test d'antígens en un matí?. Herreruela té els seus dubtes. "Una cosa és fer 5.000 tests però 25.000... També està la qüestió de la viabilitat econòmica. Quina infraestructura cal per fer un cribatge tan massiu? Cal que la muntem nosaltres o podrien es podria fer a les farmàcies? Podria ser un autotest però tutelat per personal sanitari? Són moltes incògnites. No tenim les respostes però els nostres festivals poden servir per buscar-les. Potser el Vida per estudiar si la gent vacunada també s'ha de testar; potser el Cruïlla per veure si hi ha una estabilitat en els resultats de més d’un dia i el test d’antígens es pot fer cada 36 o 48 hores; i potser el Canet per veure si la gent pot anar sense mascareta".

stats