PROPOSTA CULTURAL
Cultura 06/04/2017

El grup de música de cambra atípic Horák Conexion actua a la Casa del Poble de Formentera

Més música, teatre, cinema, llibres, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
17 min

Horák Conexion / Música

Casa del Poble (avinguda de la Mola, 33. Formentera) / Dia 7 a les 20.30 h
Horák Conexion.

Horák Conexion és un grup de música de cambra atípic, dedicat a la música contemporània i compost per clarinet baix, viola i piano. A causa de la genuïnitat de la seva formació i de l'escàs repertori escrit per a aquesta, el trio treballa en col·laboració constant amb reconeguts compositors del panorama nacional i internacional. El projecte d'Igor Urruchi, Ana Valero i Mario Molina vol suscitar en el públic un interès creixent per la música clàssica i contemporània. Mitjançant l'elecció d'un repertori atractiu, recursos escènics com ara jocs d'il·luminació i breus explicacions durant l'actuació, Horák Conexion aspira a convertir-se en un pont de comunicació entre el gran públic i la música contemporània.

Lemon Emigrants / Música

Sa Panxa (carrer de Joan Castelló Guasch, 48. Sant Ferran de ses Roques) / Dia 7 a les 22 h
Lemon Emigrants.

Amb una formació de baix, bateria, guitarra, saxo i trompeta, Lemon Emigrants es va formar el 2012 amb la voluntat de reunir elements del funk, el rock, el soul, el jazz o el hip-hop. Durant aquest temps, s'han consolidat com un dels directes més potents de les bandes locals que podem trobar a Eivissa, amb un estil propi trencador, fresc i original.

Glosa musicada / Música

Sa Qüestió (carrer de Vicent Serra i Orvay, 22. Eivissa) / Dia 7 a les 22 h
'Glosa musicada'.

Cultural-Ment és una jove empresa mallorquina dedicada a la gestió, la promoció i l’organització d’esdeveniments i espectacles en viu creada per quatre músics amb experiència en l’organització d’esdeveniments culturals. La seva vivència va des del muntatge de concerts de diferents estils, espectacles teatremusicals, de dansa i gastronòmics, fins a trobades, cursos i xerrades de distints àmbits culturals. Com a mostra de la voluntat de crear el nexe d'unió entre les sales i els artistes de tots els gèneres, organitza aquest acte amb glosa musicada.

Concert solidari amb els refugiats / Música

Teatre de Binissalem (Rectoria, 1) / Dia 7 a les 20 h
Cartell del concert solidari amb els refugiats al Teatre de Binissalem.

Concert en benefici de les persones refugiades a l'illa de Quios i en col·laboració amb el Fons Mallorquí de Solidaritat. L’organitzen els alumnes de 1r d'ESO de l'IES Binissalem, promotors del projecte solidari ‘Corr pressa, la passivitat és el pitjor refugi’. Hi actuaran les corals Cap i Coda, 3x4, Musicantes i un grup d'alumnes de l'IES Binissalem. Tots els doblers que es recaptin es destinaran a la campanya ‘Mallorca amb Quios’ del Fons Mallorquí.

Jimmy Weinstein trio / Música

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma) / Dia 7 a les 21 h
jimmy weinstein

Jimmy Weinstein, nascut a Chicago, format a Berklee (Boston) i fundador de la Traveling School Playjazz, toca a la Carpa diem del Teatre del Mar per primera vegada acompanyat per Toni Miranda a la guitarra i Alain Martins al contrabaix. La formació presenta un repertori en què podem trobar composicions pròpies i temes de Joe Henderson, Thelonius Monk, Wes Montgomery, etc.

‘Così fan tutte’ / Òpera

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 7 a les 20 h
'Così fan tutte'.

Dins la XXXI Temporada d'òpera i ballet, ‘Così fan tutte’. Es tracta d’una altra òpera mestra de Mozart, encara que en origen va ser poc valorada. El filòsof Don Alfonso s’aposta amb Ferrando i Guglielmo que les seves parelles els acabaran traint i, amb l’objectiu de comprovar-ho, els dos oficials, disfressats, intenten festejar cadascun l’estimada de l’altre. Mario Martone, en una versió que li va encarregar Claudio Abbado, realça amb la seva posada en escena l’incommensurable talent compositiu de Mozart. És una producció del Teatro di San Carlo de Nàpols amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i el cor del teatre Principal de Palma.

‘Impro a la carta’ / Teatre

Orfeó Maonès (Verge de Gràcia, 155. Maó) / Dia 7 a les 21 h
Artistes de 'Impro a la carta'.

Una comèdia fresca de receptes improvisades és el que ofereix la companyia menorquina Teatre de Xoc. De fet, el públic té un paper rellevant en l’esdeveniment.

5è Festival de Curtmetratges de sa Pobla / Cinema

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla) / Dia 7 a les 21 h
Cartell del 5è Festival de Curtmetratges de sa Pobla.

Comença el 5è Festival de Curtmetratges de sa Pobla, que es durà a terme els dies 7 i 8 i en què els espectadors votaran els treballs que més els agradin i així es triarà el guanyador del festival. Dia 7 es projectaran ‘17 años juntos’, ‘Vida en Marte’, ‘Hurto’, ‘Tiempos muertos’, ‘Estribillo’, ‘Behind’ i ‘Las rubias’.

‘Río Negro’ / Club Mosqueiro de novel·la negra

Born de llibres (passatge particular de Santa Catalina de Sena, 6. Palma) / Dia 7 a les 18 h
Portada de la novel·la 'Río negro'.

Comentari del llibre ‘Río Negro’, d’Arnaldur Indridason. Un home mort a ca seva, a la capital islandesa, en unes circumstàncies curioses i amb poques pistes del que ha succeït és l’escenari en què es desenvolupa aquesta història. Conduirà l’acte Arturo López.

‘Allioli en la Malvarrosa’ / Presentació de llibre

Biblioteca Vicent Serra Orvay (carrer de la Plaça Major, 9. Sant Jordi) / Dia 7 a les 19 h
Portada del llibre 'Allioli en la Malvarrosa'.

Presentació del llibre ‘Allioli en la Malvarrosa’ a càrrec de l’autora, la doctora Mónica Molner, amb la col·laboració de María Rata. Molner basa aquest llibre en l’experiència a la consulta de planificació familiar de la Malva-rosa. Amb la narració de fets curiosos, contats de manera planera, fa també una denúncia de situacions injustes.

‘Guia dels bolets de Menorca’ / Presentació de llibre

Cercle Artístic de Ciutadella (plaça del Born, 19) / Dia 7 a les 20 h
Portada de la 'Guia dels bolets de Menorca'.

Presentació del llibre ‘Guia dels bolets de Menorca’. Hi intervindran: Javier Ares, conseller i president de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera; Cristòfol Mascaró, botànic; Josep Ll. Melis, president del Centre Micològic de Menorca Doctor Saurina; Guillem Mir, micòleg; Miquel À. Pérez de Gregorio, president de l'Associació Micològica Joaquim Codina (Girona), i Josefina Salord, coordinadora científica de l'IME.

‘Les escoles de Mallorca en temps de la Segona República’ / Conferència

Claustre de Sant Bonaventura (carrer de Fra Joan Garau, 2. Llucmajor) / Dia 7 a les 19.30 h
Imatge representativa de les escoles de Mallorca en temps de la Segona República.

Conferència ‘Les escoles de Mallorca en temps de la Segona República’ a càrrec de Manel Domènech Bestard, Pere Carrió Villalonga i Antoni Ramis Caldentey. A continuació, presentació del conte ‘El somni de ses Escoles’, de Marina Garcias i Raúl González.

‘Il Nuraghe di Barumini’ / Conferència

Ateneu de Maó (sa Rovellada de Dalt, 20) / Dia 7 a les 20 h
‘Il Nuraghe di Barumini’, una conferència amb motiu de la candidatura de la Menorca talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco.

Dins el cicle de conferències que organitza l’Ateneu de Maó amb motiu de la candidatura de la Menorca talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco ˗‘Què significa ser Patrimoni Mundial’, que ho explica amb altres casos que ja tenen aquest reconeixement˗, ‘Il Nuraghe di Barumini’, a càrrec de Giacomo Paglietti, arqueòleg de la Universitat de Càller (Sardenya).

‘Piratería en la antigüedad’ / Conferència

Museu Monogràfic Puig des Molins (via Romana, 31. Eivissa) / Dia 7 a les 20 h
Cartell del seminari d'arqueologia 'Los caminos del mar en la antigüedad'.

Dins el seminari Los caminos del mar en la antigüedad, conferència ‘Piratería en la antigüedad’ a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo Bayona, de la Universitat Rovira i Vigili de Tarragona.

‘El paper de la dona al món rural pitiús’ / Conferència

Antic edifici del Consell d’Eivissa (carrer del Bes, 9. Eivissa) / Dia 7 a les 20.30 h
Imatge representativa de les dones de les Pitiüses.

Dins les XVI Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses, conferència ‘El paper de la dona al món rural pitiús’ a càrrec de Lina Sansano Costa. Una hora més tard, homenatge a Vicent Jordi (Vicent Ramón Escandell) i presentació del llibre de les XVI Jornades de Cultura Popular: ‘Prohoms, homes bons’.

Escenes de teatre. Eines per interpretar escenes dramàtiques / Curs

ESADIB (carrer del Morer, 6. Palma) / Fins al 10 d’abril, dilluns i dijous de 17 a 20 h
Lluqui Herrero.

Lluqui Herrero, llicenciada en Art Dramàtic, a l’especialitat d’Interpretació, a l'Institut del Teatre de Barcelona (2003), imparteix aquest curs per a persones sense coneixements teatrals previs que vulguin acostar-se al fet teatral o persones iniciades en el teatre que vulguin aprofundir en el treball de text amb entrega i risc. El programa inclou anàlisi i contextualització de l'obra proposada; comprensió profunda de les escenes, què proposa l'autor i què podem aportar nosaltres com a actors; treball d'arc de personatge, el recorregut emocional que fa el personatge al llarg de l'obra, i treball de flexibilitat i d’entrega física i emocional per estar al servei del personatge.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Reflexions’ / Inauguració d’exposició

Can Jeroni (Sant Josep) / Dia 7 a les 19.30 h
'Reflexions'.

Renato Steinmeyer va néixer a Alemanya, però es traslladà a Eivissa amb la família quan encara era nin. Com a pintor, és autor de nombroses obres d’oli en què es manifesta una evolució de colors i en què fa servir de tant en tant algunes paraules o xifres. A més, hi inclou materials diversos per donar textura als seus treballs.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó)
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

'Paraules de ciment’ / Exposició

Centre Cultural de la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 26 d’abril
'Paraules de ciment'.

L’exposició itinerant de Llorenç Garrit ‘Paraules de ciment’ arriba a Palma. Aquest projecte multidisciplinari inclou pintura, escultura, dansa i sobretot poesia. Llorenç Garrit ha creat 42 obres sobre 42 poetes que han escrit un haiku per a l’ocasió.

‘Migracions i fronteres’ / Exposició

Centre de Cultura Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Fins al 18 d’abril
‘Migracions i fronteres’.

En el context d’un món cada vegada més globalitzat i més interconnectat, els desplaçaments de persones d’un lloc a un altre és un fet força habitual i no sempre és voluntari. Aquesta línia temàtica és la que segueix l’exposició fotogràfica ‘Migracions i fronteres’, de José Palazón. Es tracta d’un conjunt de 22 fotografies que mostren la crua realitat dels emigrants al seu pas per Grècia, Melilla, Sudan, i Calais (França).

‘Escletxes’ / Exposició

Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 8 de maig
‘Escletxes’.

Imma Alonso exposa la seva obra amb el títol d’‘Escletxes’. Ella mateix la defineix així: escletxa, obertura irregular, peces mal encaixades; darrere, llum, o foscor, o esperança, o conflicte, intuïcions que no entenem, camins de memòria i de futur, al davant, murs, parets, parets viscudes, històries no explicades, paisatges; de dins a fora, de fora endins, escletxes de llum, de color, d'emocions. Recerca d'identitats, d'espais.

‘Nova York’ / Exposició

Can Planas (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 26 d’abril
‘Nova York’.

L’any 2003, fent un gir important, Raimon Gayà comença a interessar-se per l’abstracció com a via i llenguatge simbòlic que, a partir d’aquell moment, agafa de cada vegada més importància. A partir de llavors fa algunes exposicions: la primera basada en uns poemes de Salvador Espriu; després sobre records d’infantesa; sobre el simbolisme de la figura de sant Andreu; sobre la permanència i el canvi; i ara aquesta darrera mostra de pintures sobre uns poemes de Blai Bonet. Arran d’una trobada, l’any passat (2016), organitzada pel Club de Lectura de Santanyí, per parlar específicament del seu llibre de poemes ‘Nova York’, va sentir qualque cosa ben especial: va sentir que estimava més la seva poesia i que la sentia més a prop. Llavors, per ell ja va ser ben clar que començaria a treballar amb una col·lecció de pintures que portarien el mateix nom, ‘Nova York’.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

Escultures de Norbert Jäger / Exposició

V5Arquitectes (c/ Victòria, 5. Algaida) / Fins al 16 d’abril
Norbert Jäger, en plena feina.

L’artista alemany Norbert Jäger presenta la seva nova col·lecció d’escultures, per a l’elaboració de les quals ha tornat a fer servir el marès de Santanyí, a més de marbre de Carrara. Les peces fan des de 20 cm fins a 200 cm, i hi combina la naturalesa aspra de la pedra amb figures i formes geomètriques i abstractes que sorgeixen de l’exploració amb el material mateix.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Les invisibles’ / Exposició

Museu del calçat i de la pell (General Luque, 223. Inca)
‘Les invisibles’.

El Museu del calçat i de la pell d’Inca dedica l’any 2017 a posar en valor la figura de la dona dins l’entramat industrial. Les dones hi varen ser present, de manera potser silenciosa i discreta, des dels inicis als petits tallers, a les gran fàbriques, des de casa, i hi continuen encara a dia d’avui, realitzant diferents tasques i funcions que poc tenen a veure amb el que s’ha conegut com “los trabajos propios de la mujer”.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril
‘Tout va bien’.

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març, és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Fins al 24 d'abril
‘Cultura Menorquina’.

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivència de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats