Premis
Cultura 30/06/2022

El projecte de restauració de l'illa del Rei de Maó guanya un dels Premis Europeus de Patrimoni 2022

Ha aconseguit el guardó en la categoria de Conservació i Adaptació a Nous Usos

ARA Balears
2 min
L’art més avantguardista, a l’illa del Rei

PalmaLa Comissió Europea i Europa Nostra acaben d'anunciar l'illa del Rei com un dels guanyadors del 2022 dels Premis Europeus de Patrimoni, a la categoria de Conservació i Adaptació a Nous Usos. "La restauració i la revitalització de l'illa del Rei és el resultat de la col·laboració continuada entre la Fundació Hospital de l'Illa del Rei i Hauser & Wirth", ha destacat el galerista en un comunicat.

La Fundació va ser establerta el 2004 per un grup de voluntaris i és un gran exemple de compromís cívic. Centenars de persones treballen per restaurar l'hospital utilitzant tècniques i materials tradicionals, recaptar fons i generar consciència, i crear un museu que celebra la història de l'hospital.

Hauser & Wirth es va unir a la Fundació el 2016 per restaurar les dependències de l'edifici Làngara com un espai d'art, en un projecte liderat per l'arquitecte Luis Laplace, que ha definit un projecte ambiental estratègic i ha donat la benvinguda a més de 58.000 visitants durant els primers quatre mesos. El 2021 es va inaugurar Hauser & Wirth Menorca, que comprèn un espai expositiu d'art contemporani, un recorregut d'escultures exteriors i un jardí dissenyat per Piet Oudolf. Amb valors educatius, de sostenibilitat i conservació, el centre d'art executa un programa educatiu extensiu juntament amb organitzacions de l'illa.

En matèria d'innovació i sostenibilitat, la Fundació i Hauser & Wirth han col·laborat per regenerar un bosquet d'ullastres i un hort de fruita, a més de netejar la zona d'espècies invasores. La creació d'esquerdes entre els bancs exteriors proporciona refugi a una espècie de llangardaix nativa de l'illa protegida internacionalment.

"El projecte de rehabilitació de l'illa del Rei representa un nivell impressionant d'implicació i compromís ciutadà amb la conservació del patrimoni. La restauració es va dur a terme amb un respecte total pel paisatge on es troba, tenint en compte el jardí original i la salvaguarda de les plantes i espècies autòctones. També es va assegurar la sostenibilitat ecològica en implementar una combinació de tecnologies tradicionals i contemporànies per a la recol·lecció de l'aigua", destaca el jurat dels premis.

Els guanyadors seran guardonats el 26 de setembre a Praga a la Cerimònia dels Premis Europeus de Patrimoni, que se celebrarà a l'Òpera Estatal recentment restaurada.

stats