Cultura 20/05/2021

Els problemes de Mireia Sallarès arriben a Es Baluard Museu

Quatre conferències completen aquest seminari sobre feminisme, recerca antropològica i art contemporani

2 min
Imma Prieto, Mireia Sallarès, Bel Busquests i Maria Pastor.

PalmaSeguir amb els problemes. Diàlegs al voltant dels projectes de vida de Mireia Sallarès és un seminari sobre feminismes contemporanis. Es farà aquest divendres, 21 de maig, i dissabte, dia 22, a Es Baluard Museu, i està íntimament relacionat amb els projectes de l’exposició de Sallarès, Els nostres problemes, que es pot veure al Casal Solleric. En el cicle de conferències, hi participaran referents de l’àmbit de l’activisme feminista, la recerca antropològica i l’art contemporani, com Yayo Herrero, Mari Luz Esteban, À. Lorena Fuster, Maite Garbayo i Joana Masó. L'artista Mireia Sallarès també hi participarà.

La vinculació del plaer de les dones amb la política, la propietat i la gentrificació, l’amor, els orgasmes i el concepte de veritat, la ficció i la responsabilitat en la transmissió de les idees i el compromís amb la forma. Aquests són els temes dels quals es parlarà en el seminari, sempre posant-los en relació amb els projectes de Mireia Sallarès.

La directora d’Es Baluard Museu, Imma Prieto, considera “imprescindible" reflexionar sobre noves maneres de fer alternatives "a les estructures mitjançant les quals es consolida el món que coneixem". Sobre Mireia Sallarès, Prieto diu que és "una artista que pensa i entén cada projecte a partir de formes relacionals que posen l’accent en la vida, l’experiència i el coneixement". De fet, la feina que Sallarès ha fet durant més de vint anys es converteix en una eina per cercar i plantejar noves estructures, dinàmiques i formes de comportament allunyades de les que s'han conegut fins ara.

"En les darreres dècades, llibres importants de pensament feminista han situat la noció de problema com una eina política, d’autoconeixement i de reflexió. Com han escrit Judith Butler i Donna Haraway, els troubles parlen alhora de tot allò que ens pertorba, que ens confon perquè és tèrbol i ens inquieta, però també d’aquells problemes, violències i desigualtats que podem elaborar i polititzar col·lectivament des del moment en què els donam un nom i els situam al centre”, explica Joana Masó.

L'activitat està produïda pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Programa de conferències

21 de maig

18.00 h. Conferència La vida com a problema: vides vivibles o vides viscudes?, a càrrec de Yayo Herrero.

La presenta Joana Masó


19.00 h. Conferència La veritat com a problema: responsabilitat i/o imaginació política?, a càrrec d'À. Lorena Fuster.

La presenta Joana Masó


22 de maig 

11.00 h. Conferència L’amor com a problema. Decàleg per estranyar l’amor, a càrrec de Mari Luz Esteban.

La presenta Mireia Sallarès


12.00 h. Conferència El cos femení com a problema i com a potència: Las Muertes Chiquitas i Las 7 Cabronas e Invisibles de Tepito, a càrrec de Maite Garbayo.

La presenta Mireia Sallarès

stats