Abusos
Cultura 16/01/2023

Primera cantant espanyola que acusa d'assetjament Plácido Domingo: "Ell és intocable"

El programa 'Salvados' recull diversos testimonis de víctimes del tenor i recorda les investigacions obertes

3 min
Plácido Domingo

BarcelonaPlácido Domingo ha estat acusat per primera vegada per una cantant d'òpera espanyola, que es manté en l'anonimat, que ha donat el seu testimoni al programa Salvados de La Sexta. El cas, que es remunta als anys 2000, quan compartien escenari, se suma a les acusacions d'assetjament sexual que van llançar el 2019 vuit cantants i una ballarina dels Estats Units, que va destapar Associated Press i que haurien començat als anys 80.

"Ell és intocable. No ho hauria de ser, però ho és; per això jo estic a les fosques", deia la dona, que apareixia d'esquena i amb la veu distorsionada, perquè com que està en actiu tem les represàlies. "El primer que et diuen és que no pugis sola amb ell a l'ascensor". La dona explicava que Domingo li va fer un petó a la boca en plena funció dalt d'un escenari a Espanya, en contra de la seva voluntat, a l'apagar-se els llums. En una altra ocasió li va demanar de poder ficar-li la mà a la butxaca del darrere dels pantalons, davant de testimonis. "M'agradaria que hi hagués una figura als teatres que vigilés, i a la qual els cantants poguéssim demanar ajuda. Aquestes coses passen a la vista de tots", explicava. També assegurava que "era un campi qui pugui; si és ella no soc jo", en el sentit que era generalitzat l'assetjament a les dones de l'entorn del tenor.

La mezzosoprano estatunidenca Patricia Wulf, la primera intèrpret a denunciar Domingo sense amagar el seu nom, també va ser entrevistada. "Era un secret de domini públic", assegurava. Com que era "com un déu" al món de l'òpera, apareixia al seu camerino sabent que ella s'estava vestint, li dirigia insinuacions, li trucava a hores intempestives, i parlava del seu marit com el seu "rival". A la investigació d'Associated Press se n'hi va sumar una altra de l'Òpera de Los Angeles, on Domingo era director, així com la del sindicat nord-americà d'artistes musicals AGMA que va corroborar el seu "comportament inapropiat". El seu exvicepresident, el baríton Samuel Schulz, explicava al programa un suposat acord de mig milió de dòlars entre el cantant i el sindicat per no publicar una investigació que hauria demostrat que 27 dones, durant 20 anys, havien estat objecte de comportament inadequat. Schulz va decidir filtrar l'informe a la premsa, motiu pel qual, segons ha assegurat, ja no té cap càrrec al sindicat ni rep trucades per actuar.

La soprano uruguaiana Luz del Alba Rubio denunciava al programa Salvados haver patit algunes situacions d'assetjament per part del tenor, com que se li tirés a sobre, segons ha assegurat, i confessava que va pensar que era "el preu que havia de pagar". Tot i això, va arribar un moment en què no va poder més. "No puc fer un petó si no em surt. ¿El meu cant, la meva preparació no és prou?, ¿he de fer això per valer?", s'ha preguntat. Plácido Domingo no s'ho va prendre bé. "Em va dir que podria haver fet una bonica carrera", afegia.

Plácido Domingo va demanar perdó en els primers moments, després de conèixer-se el cas el 2019, i va patir diverses cancel·lacions; va dimitir com a director general de l’Òpera de Los Angeles. Però mesos després el discurs va canviar, va reactivar la seva agenda i va assegurar que es tractava d'un malentès. "No va ser un mea culpa encara que ho semblés –va dir el cantant mig any després que esclatés el cas–. Mai he faltat al respecte a cap dona". Com que no va haver-hi cap procés judicial, els seus fans el van continuar defensant. El juny del 2021 tornava a ser aplaudit en un concert a Madrid que va aixecar polseguera. Després la policia argentina també el va vincular amb una secta, una xarxa de prostitució que operava al país amb la qual va dir que no tenia cap relació.

stats