Cultura 12/11/2019

El pressupost de Cultura augmenta 8,5 milions gràcies a l'ecotaxa

El projecte de la Caixa de Música com a seu de la Simfònica s'endú la major part del fons de l'Impost de Turisme Sostenible en matèria cultural

Elena Navarro
2 min
La consellera Pilar Costa durant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos

PalmaEl pressupost per a Cultura per al 2020 serà de 33,8 milions d'euros, xifra que significa un 60% del total pressupostari de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, que és de 56,4 milions d'euros. La consellera Pilar Costa ha comparegut aquest dimarts davant la Comissió del Parlament d'Hisenda i Pressupostos per presentar el pressupost de la seva àrea i ha explicat que, pel que fa a la Delegació de Cultura, "quasi no hi ha variacions" respecte dels comptes del 2019, amb una "excepció ben clara": la incorporació dels projectes de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), que passa d'una inversió d'1,97 milions el 2019 a 8,48 milions en aquests pressupostos. "Amb aquests projectes, el pressupost en Cultura augmenta un 25,6% respecte del 2019", ha afirmat la consellera.

Costa ha explicat que es manté la dotació pressupostària als equipaments que depenen del Govern, que són l'Arxiu General, el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, l'Arxiu del Regne i la Biblioteca Pública de Palma, a més de les despeses de personal d'altres espais amb competències traspassades als consells, com ara el Museu de Menorca.

Pel que fa a l'Institut d'Estudis Baleàrics, disposa de 4,85 milions d'euros, 300.000€ menys que el 2019, que deixarà d'aportar la Direcció General de Política Lingüística, ja que –segons Costa– assumirà ara els cursos i activitats de català que fins ara depenien de l'IEB. La Consellera ha destacat que vol "simplificar burocràcia de les subvencions" i reforçar la Fira B!

Quant a l'Institut d'Estudis Baleàrics, la Conselleria hi aporta 1.150.000€ –el mateix import que en els pressupostos anteriors–, quantia a la qual s'han de sumar 500.000 €, que aporta la Conselleria d'Indústria. Costa ha informat que "està en marxa" el procés per seleccionar un nou director, i s'han aprovat dos llocs nous: un tècnic superior, coordinador de l'àrea audiovisual i digital, i un auxiliar administratiu.

La Caixa de Música s'endú la major part dels doblers de l'ecotaxa

La consellera ha posat l'accent en projectes en què continuaran avançant durant aquesta legislatura: el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany i la Caixa de Música, futura seu de la Simfònica. La Caixa de Música s'endú la major part de la inversió de l'ecotaxa en cultura: 7,6 milions d'euros. També amb fonts de l'ITS es destinaran 1,4 milions d'euros en la compra d'un solar per a la rehabilitació de les restes de l'antic hospital de Dalt Vila.

Una de les iniciatives que ha anunciat Costa és que està en procés per modificar la Llei de mecenatge de les Illes Balears. Es té previst ampliar de 600 a 1.200 € la quantitat màxima a desgravar per exercici. A més a més, no es tindrà en compte la renda de les persones que fan el donatiu.

stats