Cultura 20/01/2021

Els Ciutat de Palma premien enguany el talent femení i la mirada local

L'escriptor Miquel Horrach ha guanyat el premi de novel·la i Albert Garcia, el de poesia

Ara Balears
2 min
Imatge dels premiats en l'edició del 2019 dels premis Ciutat de Palma amb les autoritats polítiques. / ISAAC BUJ

PalmaL'Ajuntament de Palma ha fet públic aquest dimecres els guanyadors dels premis Ciutat de Palma 2020, una de les edicions més concorregudes de la història d'aquests guardons, segons indica el Consistori en una nota. Enguany, però, les dones i les creacions amb mirada local han estat les guanyadores d'aquests premis, que no s'entregaran fins al mes de maig a causa del covid-19.

"Han estat uns premis que han tingut

El premi de novel·la, dotat amb 26.000 euros, se l'ha endut l'escriptor Miquel Horrach Munar amb Set dies, per la seva "bona creació del moment històric de la guerra europea i la seva estructura ben treballada", ha destacat el jurat. Així mateix, Albert Garcia ha guanyat en la categoria de poesia, dotada amb 12.000 euros. La mateixa quantitat l'ha rebuda Gonzalo Elvira, guanyador del premi Arts Audiovisuals amb Sueños.

Joana Gomila i Laia Vallés han guanyat el premi Bonet de Sant Pere de música, dotat amb 6.000 euros, amb Paradís, que combina la música contemporània amb la mallorquina tradicional. Així ho ha valorat el jurat: "Excel·lent qualitat artística, la creativitat, la modernitat i innovació, a la vegada que tradició", explica el Consistori en una nota.

Laura Jurado ha guanyat el premi en la categoria d'investigació per Gitanos. Història itinerant d'una ciutat i una illa, també dotat amb 6.000 euros. Aquest projecte estudia la perspectiva històrica del poblat gitano de Son Banya. La manca de documentació directa obliga Jurado a utilitzar fonts secundàries, com les entrevistes i qüestionaris, per rescatar la memòria oral d'aquest col·lectiu. En la secció d'audiovisuals, el premi és per a Núria Abad i Marta Hierro amb Dorothea i el Myotragus, que recuperen una figura poc coneguda de la història de la ciència i l'audàcia d'una dona a la societat del seu temps.

Com a novetat, enguany s'han incorporat dues modalitats noves, la de periodisme i patrimoni gastronòmic. El premi de la primera categoria, dotada amb 3.000 euros, ha recaigut en els autors del reportatge Menors, risc i protecció, del programa Zoom d'IB3 Televisió. Per altra banda, Bartomeu Arbona del Fornet de la Soca ha guanyat el premi a la gastronomia, dotat amb 3.000 euros. El premi del còmic s'ha donat a González Aneas i Enric Pujades per Les olimpíades del sofriment. Rebran 10.000 euros.

stats