Dansa
Cultura08/02/2021

Pere Faura diu adeu a la dansa entre la reivindicació i la festa

El coreògraf i ballarí tanca una etapa homenatjant Bob Fosse al Mercat de les Flors

Marta Porter

Rèquiem nocturn

Mercat de les Flors, 7 de febrer

Després de disset anys creant espectacles, Pere Faura diu que abandona la dansa, que n'està tip. I ho fa amb el seu magnífic Rèquiem nocturn, estrenat aquest estiu al Teatre Grec. Ara torna al Mercat de les Flors amb algunes escenes canviades d'ordre, l'actor Francesc Orella i un final més festiu. Ho ha fet aquest cap de setmana i farà tres funcions més el que ve.

Cargando
No hay anuncios

Rèquiem comparteix trets comuns amb els espectacles anteriors de Faura, una quinzena de títols d'estètica pop, gamberra i discotequera on l'humor, la desinhibició, el text superposat a la dansa i, per sobre de tot, la connexió amb el públic són marca de la casa. Títols com DiscopolisJérôme Bel, mis camisetas y yo; Sweet Tyranny, aplaudit per uns i vilipendiat per altres; Sweet fever; Sin baile no hay paraíso; Bomberos con grandes mangueras, o Striptease són produccions que se surten de l'esperit habitual de la dansa contemporània a casa nostra.

Rèquiem nocturn és tot això embolcallant un esplèndid homenatge al coreògraf nord-americà Bob Fosse emulant escenes completes de pel·lícules com All that jazz, Cabaret o El Petit Príncep, en un solo sincronitzat al mil·límetre amb el mateix Fosse projectat en uns televisors.

Cargando
No hay anuncios

Un viatge a la mort

Però més enllà de lluentons i rialles, Faura aprofundeix aquí en la mort, que ja va tractar a la instal·lació performanceLos títulos nunca mueren i a l'obra de zombis Incurables. La mort física pren cos en un monòleg personal i colpidor de Montse Colomer que recull el testimoni d'aquella altra pandèmia dels 80 que va ser la sida i que es va endur milers de ballarins a tot el món.

Cargando
No hay anuncios

La mort artística Faura la despulla emulant l'escena de la mort d'All that jazz substituint Pere Arquillué per Francesc Orella, en un al·legat dur i sincer sobre la professió de coreògraf i ballarí a Catalunya. És una mirada global al sector –contundent i seriosa, més enllà de la situació puntual de la pandèmia del covid– sobre les mancances que viu la dansa a Catalunya, on les produccions neixen i moren en sis o set funcions, on no hi ha circuit tot i haver-hi teatres i on els ballarins envelleixen en un món efímer, cosa que la fa encara més devastadora.

Però, malgrat tot, el xou sempre continua. I Faura tanca el seu Rèquiem amb una festa discotequera a ritme de heavy metal i pluja de confeti. Perquè la mort pot ser també una transformació, un nou inici. I si Faura és un artista interdisciplinari en la videocreació, la poesia, la música, la televisió i la literatura, podem pensar que no marxarà del tot i que seguirem gaudint de la seva capacitat creativa, potser en un altre format.