Cultura11/11/2019

Passejades gastronòmiques per descobrir el patrimoni silvestre de Mallorca

Un projecte per recuperar l'herència culinària illenca proposa rutes per Binissalem per reconèixer les plantes comestibles silvestres i el seu ús en el passat

E. Navarro

PalmaEl passat gastronòmic és un dels coneixements més invisibles del patrimoni material i immaterial. És per això que l’any 2016 Tres Cultura -amb la gestora cultural Tina Codina al capdavant- va iniciar un projecte centrat a explorar i redescobrir el patrimoni culinari de Mallorca, a partir de rutes comentades, tallers i tasts per diferents espais de Palma. Enguany, fan una passa més enllà i surten de Ciutat per portar la proposta a la natura, amb l'objectiu d'endinsar-se en el patrimoni natural. La primera activitat és una 'passejada gastronòmica' per Binissalem, on els assistents podran descobrir les plantes silvestres comestibles de l'entorn, la majoria desconegudes per bona part dels qui habiten l’illa. Les dates són: 23 i 24 de novembre, 21 i 22 de desembre.

Uta Gritschke, a càrrec de l'itinerari, explica que l’objectiu de la proposta és parlar de les plantes ara oblidades però recollides en receptaris antics: on es troben?, per a què servien?, com es menjaven? “Hi ha plantes que en el passat es varen menjar per fam, perquè no hi havia altra cosa, d’altres que tenen valors culinaris molt potents i també n’hi ha amb propietats medicinals”, precisa Gritschke. El repte és que "qui hi participi s’adoni de la gran varietat que hi ha i també que s’ha de respectar més el patrimoni paisagístic i natural”, reflexiona. N'hi ha de conegudes, com la borratja (pa-peixet), les bledes silvestres i les cama-roges, però moltes altres de menys populars com per

Cargando
No hay anuncios

exemple la matavelles, l'herba de paret, el queixal de vella i l'api cavallí.

“Parlam d’un passat en què la gent tenia un coneixement del territori que avui dia no reconeixem”, afegeix Tina Codina, impulsora del projecte, que va guanyar el premi Cultsurfing 2017. Explica que amb el projecte no només fan una mirada cap al passat, sinó també cap al futur. És per això que estan preparant un altra proposta centrada a explorar les diferents tradicions culinàries que conviuen a Pere Garau, perquè “actualment hi ha una mescla de cultures amb la nostra cuina que serà el patrimoni del futur”, precisa.

Cargando
No hay anuncios

‘Cuinant la història, tastant el passat’

Cada any, des del 2016, s'hi han anat afegint activitats noves que lliguen patrimoni i gastronomia. Varen començar creant itineraris juntament amb Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, que té un projecte d’arqueologia gastronòmica illenca; i Maite Aparício, historiadora. A mesura que el projecte ha anat caminant, s’hi han sumat nous col·laboradors i col·lectius.

Cargando
No hay anuncios

"La idea és explorar un passat que és difícil de trobar", diu Codina. No només es posa el focus en els ingredients i sabors, sinó també en els estris, els espais, els costums de diferents grups socials… En definitiva, es grata en la faceta gastronòmica dels avantpassats de l’illa. Amb aquesta mirada, han ideat, per exemple, una aproximació als mercats de Palma i la seva evolució, un itinerari per la cuina dels convents i les cuines del call jueu, entre d’altres.

En cada trobada el coneixement és compartit. La informació no només va en direcció al públic, sinó que també ells aporten coneixement. Codina explica que “de sobte hi ha algú que explica que la seva padrina tenia un tipus d’olla o que en el poble es coneixia aquell ingredient… de manera que descobrim moltes coses amb la transmissió oral”.