Literatura
Cultura 12/04/2023

Pascal Quignard, premi Formentor de les Lletres 2023

El jurat defineix l'escriptor francès com a "autor de culte" i destaca la seva capacitat per "renovar la potència expressiva del llenguatge"

ARA Balears
2 min
Pascal Quignard.

PalmaL'escriptor francès pascal Quignard ha estat guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2023, segons ha anunciat aquest dimecres el jurat del guardó reunit a Canfranc (Osca), el qual ha destacat la capacitat d'aquest "autor de culte" per "renovar la potència expressiva del llenguatge". "Per la mestria amb la qual ha rescatat la genealogia del pensament literari, per la destresa amb la qual se sostreu a la banalitat textual i per haver resolt les dimensions més inesperades de l'escriptura, el jurat declara Premi Formentor 2023 a l'escriptor francès Pascal Quignard", detalla l'acta del jurat, format per Ramón Andrés, Anna Caballé, Juan Luis Cebrián, Víctor Gómez Pin i Basilio Baltasar (president).

Pascal Quignard va néixer en 1948 a Verneuil-sur-Avre (França), a una família de músics i especialistes en literatures clàssiques. Ja adolescent, els seus gustos es varen inclinar per la música, el llatí, el grec, els estudis etimològics i la literatura. En 1968 va estudiar Filosofia a Nanterre amb Immanuel Lèvinas, Jean-François Lyotard i Paul Ricoeur. Quignard va treballar per a l'editorial Gallimard, on va ocupar càrrecs diversos fins que va decidir retirar-se a escriure. És considerat un dels escriptors francesos més importants i en 2019 va ser distingit amb el premi Marguerite Yourcenar pel conjunt de la seva obra. També ha rebut diferents distincions honorífiques franceses per la seva contribució a la difusió de les arts i les lletres: e 1995 va ser nomenat chevalier; en 2012, officier de la Légion d'Honneur; i en 2016, commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres. Actualment viu a París.

És autor de més de 70 obres, entre les quals destaquen El saló de Wurtemberg (1986), Tots els matins del món (1991, adaptada al cinema per Alain Courneau), Una terrasa a Roma (2000, gran premi de novel·la de l'Académie Française), Villa Amalia (2006, gran premi Jean Giono), Les ombres errants (2002, premi Goncourt), Les solidaritats misterioses (2011), Les llàgrimes (2016) i L'amor i la mar (2022). També ha escrit nombrosos assajos on mescla ficció i reflexió, com Petits tractats.

El jurat del Premi Formentor ha destacat l'extensa obra de Quignard, "nascuda al marge dels dictats dels temps" i que "desplega l'exhaustiu domini d'una llengua flexible, lluminosa i penetrant". "Una deslumbrant erudició renova l'energia creativa de les primeres fonts en els seus nombrosos llibres. És el llegat grecollatí, medieval i barroc, el pensament oriental i la filosofia occidental", detalla l'acta del jurat.

La cerimónia d'entrega del Premi Formentor es durà a terme a Canfranc el setembre, amb la presència de l'autor, els seus editors i traductors, els membres del jurat i els escriptors participants en les Converses Literàries, el programa de les quals es farà públic les properes setmanes.

stats