Equipaments
Cultura 08/02/2023

Obriran dos teatres nous a Barcelona a la tardor

Reobrirà el Texas a Gràcia transformat en teatre i cinema, i Àlex Rigola dirigirà una sala petita a Badal

3 min
Àlex Rigola i la seva sòcia, la productora i dramaturga Irene Vicente, a la sala nova

BarcelonaBones notícies per a l'escena teatral. La temporada 2023-2024 començarà amb dos teatres més. Un és una petita sala que Àlex Rigola obrirà al barri de Badal i l'altra és la reobertura del Texas a Gràcia, reconvertit en una sala mixta de teatre i cinema.

La sala en què Rigola està treballant és un antic magatzem dels anys 50, de 150 m², situat a la plaça de l'Olivereta de Badal, "un barri que no té cap equipament escènic", diu el director. S'anomenarà sala Heartbreak Hotel (el nom de la seva productora) i tindrà capacitat per a 72 persones. El director tindrà així un espai per representar els seus espectacles íntims i de petit format, "un teatre centrat en l'actor i el text amb el públic molt molt a prop". En els últims muntatges, per aconseguir aquest efecte, el que feia era col·locar el públic dins d'una caixa de fusta i aquesta caixa dins d'un escenari, com al Lliure de Gràcia amb Hedda Gabler i abans amb Vània, l'espectacle que va tancar la Sala Muntaner el 2018. El problema amb què es troben és que els teatres grans no els programen temporades llargues per a tan poc públic. La nova sala que Rigola obrirà a la tardor amb la seva sòcia, la productora i dramaturga Irene Vicente, els servirà d'espai d'assaig i podran fer-hi exhibicions més duradores dels seus espectacles. També convidaran altres companyies, ja que oferiran una programació estable a preus de teatre privat. Pròximament començaran les obres d'aïllament acústic i rehabilitació, per a les quals han sol·licitat una subvenció. La companyia té ara en exhibició a Barcelona Macho Man, a l'Arts Santa Mònica, una instal·lació teatral sobre la violència de gènere.

Un projecte que demana suport popular

El Texas reobrirà amb el nom de Teatre Espai Texas i serà un projecte més ambiciós, amb quatre sales per fer-hi teatre i cinema, segons va avançar l'Independent de Gràcia. Entre els nou socis que impulsen el projecte hi ha persones del món de l'audiovisual, com Isona Passola, i del món teatral, com Anna Rosa Cisquella (Dagoll Dagom). Segons ha pogut saber l'ARA, el projecte ha aconseguit una ajuda del Consorci de Rehabilitació de Teatres de 251.436 euros i una ajuda municipal de 18.500 euros per obertura de nous locals. Però no n'hi haurà prou. Segons fonts del nou Texas, la presentació de la nova sala es farà a mitjan març i està previst que llavors s'engegui una campanya de mecenatge per acabar de finançar la reobertura de la sala, que també seria a la tardor, quan comenci la temporada.

La façana dels Cinemes Texas.

El Texas es va inaugurar el 1947 i va ser un dels pocs supervivents de l’època de les dobles sessions de reestrena, fins que el 1995 va passar a ser propietat de la cadena Lauren. El 2014 el cineasta Ventura Pons el reobre amb un projecte singular de cinema de reestrena en versió original subtitulada en català i cinema infantil, que va tenir una gran acollida de públic. Va tancar portes el març del 2020 a causa de la pandèmia i ja no va reobrir perquè no era viable econòmicament, va explicar el cineasta a l'ARA. L'operació és possible gràcies al canvi de propietat de l'immoble: la família Payàs s'ho va vendre a un grup d'empresaris vinculats a l'allotjament turístic i la restauració, Tirten Invest SL, segons Nació Digital.

El nou projecte vol aprofitar les quatre sales, que tenien capacitat per a 600 localitats, però caldrà fer-hi unes obres per construir els escenaris de teatre. Aquesta doble programació de cinema i teatre és força insòlita, però actualment als Cinemes Bosque ja estan fent teatre en una de les seves sales de cinema. També hi havia hagut un projecte mixt als Cinemes Comèdia, però es va avortar després d'anunciar la inversió.

stats