Baralla musical

De l'insult als trets en la nova 'guerra civil' al hip-hop nord-americà: Kendrick Lamar vs. Drake

Els dos rapers protagonitzen un conflicte que recorda els tràgics enfrontaments dels anys 90 en el món del hip-hop

Toni Solomando
5 min
Els rapers Drake i Kendrick Lamar.

BarcelonaEl món del hip-hop és testimoni d'un nou capítol de tensió entre dos dels seus titans: Drake (Toronto, 1986) i Kendrick Lamar (Compton, 1987). En aquesta història hi ha insults, acusacions, cançons, molta mala llet i fins i tot un tiroteig. I en el record, els tràgics enfrontaments entre rapers que als anys 90 van acabar amb l'assassinat de dues de les estrelles més refulgents del hip-hop nord-americà: Tupac Shakur (1971-1996) i The Notorious B.I.G. (1972-1997)

Drake (Aubrey Graham) i Kendrick Lamar són dues de les figures més destacades del rap dels últims deu anys, i tots dos acumulen èxits artístics i empresarials. Lamar, que el 2023 va ser cap de cartell del festival Primavera Sound, és autor d'àlbums com To pimp a butterfly (2015), Damn (2017) –el del hit Humble– i el desbordant Mr. Morale & the Big Steppers (2022), considerats entre els més rellevants de la música nord-americana de l'última dècada. Drake, un dels rapers més influents de la seva generació, ha publicat discos igualment determinants i reeixits comercialment com Nothing was the same (2013), Views (2016) i Scorpion (2018), a més de senzills d'èxit mundial com God's plan, In my feelings, Hotline bling i la col·laboració amb Rihanna Work. També hi ha connexió de Drake amb el FC Barcelona: fruit de l'acord amb Spotify, el logo del raper canadenc (un mussol) va sortir estampat a la samarreta del Barça l'octubre del 2022, en un partit contra el Reial Madrid.

La relació entre Drake i Kendrick Lamar va començar de manera amistosa el 2011. Drake va convidar Lamar a participar en el disc Take care i, posteriorment, a formar part com a teloner de la gira Drake’s Club Paradise. El californià va explicar que Drake i ell havien fet "clic immediatament", i va descriure el canadenc com una "ànima genuïna". Drake li va tornar el compliment col·laborant en el segon àlbum de Lamar, Good kid, M.A.A.D. city (2012), però semblava que la tensió començava a sorgir, aparentment a causa de les diferents actituds cap a la riquesa i la fama. En públic, Drake va continuar felicitant Lamar pels seus èxits fins al 2013, quan, a la cançó Control, de Big Sean, el californià va incloure un vers en què proclamava que estava per sobre d'altres rapers... inclòs Drake. “No pots dir això i després venir a veure'm i fer com que no ha passat res. No és ser autèntic”, va respondre el canadenc.

La rivalitat artística i empresarial entre tots dos ha sigut una constant, res que no hagi passat abans (i després) entre altres artistes. Però la dimensió de la rivalitat va assolir un altre nivell el 2016 quan, en una entrevista, a l’aleshores president dels Estats Units, Barack Obama, li van demanar que digués quin dels dos preferia. I va triar Kendrick Lamar.

L'escalada de la tensió

Drake, més prolífic que Lamar, va aprofitar el llançament del disc For all the dogs (2023) per etzibar: "Jo no soc com aquests paios que se'n van durant anys i volen relaxar-se". En una de les cançons d’aquest àlbum, First person shooter, hi col·labora el raper J. Cole, que planteja una disjuntiva entre Lamar i Drake. Poc després, al tema Like that del disc We don’t trust you (2024) de Future i Metro Boomin, Lamar respon a J. Cole: "Només n'hi ha un de gran, jo". Fins aquí tot formava part d'una rivalitat narcisista, però la cosa s'ha complicat. Aquesta és la batalla entre Drake i Kendrick Lamar, cançó a cançó.

Drake: ‘Push ups’ (13 d’abril del 2024)

Drake va respondre amb el tema Push ups, en què diu: "Patiràs les conseqüències del que escric. [...] Soc al cim de la muntanya i per xerrar amb tu he de baixar".

Drake: ‘Taylor made freestyle’ (19 d’abril del 2024)

Mentre esperava la resposta de Lamar, Drake va publicar Taylor made freestyle, posteriorment esborrada, en la qual va utilitzar les veus generades per intel·ligència artificial dels ídols de Lamar, els rapers Tupac Shakur i Snoop Dogg. Tot seguit Drake entra per acusar Lamar de no respondre a Push ups perquè no volia interferir en la publicació del disc The tortured poets department (2024) de Taylor Swift. "Ara haurem d'esperar una setmana perquè Swift és el teu nou top i, si vols publicar, ella ho ha d'aprovar", diu Drake.

Kendrick Lamar: ‘Euphoria’ (30 d’abril del 2024)

Per fi va arribar la reacció de Kendrick Lamar: Euphoria, una cançó titulada com la sèrie de HBO que produeix Drake. El californià treu l'odi a passejar per eviscerar verbalment el seu rival. Els versos ataquen la criança dels pares de Drake ("Tinc un fill per criar, tu no en saps res de què significa això") i les seves habilitats com a raper ("No ets un artista de rap, ets un estafador que té l'esperança de ser acceptat").

Kendrick Lamar: ‘6:16 in LA’ (3 de maig del 2024)

Sense esperar la reacció de Drake i rient-se de la seva inclinació per utilitzar els horaris i les ubicacions en els títols de les seves cançons, 6:16 in LA va arribar pocs dies després d'Euphoria. La cançó, també posteriorment esborrada de les plataformes, l'ha produïda Jack Antonoff, el productor de... Taylor Swift. A la cançó, Lamar diu: “Ets un assetjador, has de ser una persona terrible / Tothom al teu equip diu que t'ho mereixes".

Drake: ‘Family matters’ (3 de maig del 2024)

El mateix dia, Drake va contraatacar amb una cançó de gairebé vuit minuts: Family matters. Les acusacions personals apugen el to. Suggereix que el fill de Lamar és realment del seu mànager, Dave Free. També ataca la relació de Lamar amb Whitney Alford: "Quan grapeges la teva noia, és autodefensa perquè és més gran que tu?"

Kendrick Lamar: ‘Meet the Grahams’ (4 de maig del 2024)

El raper de Compton va replicar de seguida publicant Meet the Grahams, el que sembla una carta dirigida als familiars de Drake: “Estimat Adonis, sento moltíssim que ell sigui el teu pare”. Lamar també suggereix que Drake té una filla secreta. La resposta del canadenc va arribar via Instagram: "Algú pot trobar la meva filla amagada, sisplau, i enviar-me-la... aquests nois són un caos 🤣🤣 🤣”.

Kendrick Lamar: ‘Not like us’ (4 de maig del 2024)

Lamar no en va tenir prou, i l'endemà hi afegia més acusacions a la cançó Not like us. "Un amant certificat? Ets un pedòfil certificat", i "si intentes tocar un acord, probablement seria un la menor", rapeja Lamar. La cançó ha aconseguit el rècord de més reproduccions en un sol dia (més d'onze milions), superant les de Champagne poetry de... Drake.

Drake: ‘The heart part 6’ (5 de maig del 2024)

Drake va replicar amb The heart part 6, un títol que parodia The heart part 5 de Lamar. Drake es treu un conill del barret i assegura que el rumor de la filla oculta va ser escampat pel seu propi equip per provocar Lamar, que, segons el canadenc, s'hauria empassat la fake news. "Has d'aprendre a comprovar les coses i ser menys impacient", rapeja Drake. També nega qualsevol rumor de la seva pedofília: “Mai he fet res sexual amb Millie Bobby Brown [en referència a l'actriu de la sèrie Stranger things]”. De moment, aquest és l’últim capítol musical de la rivalitat. 

Tiroteig a la casa de Drake

De les rimes a les bales. L’última notícia d'aquesta civil war del rap va arribar la nit del dimarts 7 de maig. Un guàrdia de seguretat va ser ferit d'un tret davant la mansió de Drake a Toronto. Els fans no van tardar a reaccionar i alguns han demanat que els artistes aturin la baralla per evitar el que va passar als anys 90, quan els dos grans artistes de hip-hop, Tupac i The Notorious B.I.G., van acabar assassinats.

stats