Cinema

Les coses passen sense motiu i no cal preocupar-se en excés

Arriben als cinemes 'El nostre dia' i 'In water', les últimes joies minimalistes del mestre coreà Hong Sang-soo

2 min
Kim Minhee a 'El nostre dia'
  • Direcció i guio: Hong Sang-soo
  • 84 minuts
  • Corea del Sud (2023)
  • Amb Kim Min-hee, Ki Joo-bong, Song Seon-mi, Park Mi-so i Ha Seong-guk

El realitzador sud-coreà Hong Sang-soo, autor de joies com La novel·lista i la seva pel·lícula, continua sent el més productiu mestre del cinema actual amb les seves pel·lícules de logística i narrativa mínima. El nostre dia tracta de dos artistes consagrats: un poeta veterà i una actriu de mitjana edat reben cadascú un aspirant a artista que els demana consell. Les preguntes dels visitants els obliguen a afrontar els seus respectius dilemes vitals. Ella pensa en deixar l’actuació; ell està abatut per un problema cardíac que l’empeny a deixar el tabac i l’alcohol.

Tràiler d''El nostre dia'

Les obres de Hong, com les del desaparegut Éric Rohmer (Pauline a la platja), se centren en converses sobre la vida, les arts i l’amor. Les xerraires criatures de Rohmer patien amb intensitat, mentre que els personatges de Hong semblen prendre’s els problemes cada cop amb més filosofia (a menys que afectin els seus gats). Aquest cop, l’autor sembla molt poc procliu a mostrar pics de dramatisme o moments molt significatius. Potser hem d’entendre unes paraules del poeta com un resum: les coses passen sense motiu i no cal preparar-se o preocupar-se en excés. En qualsevol cas, El nostre dia no és un equivalent fílmic de la música ambient més estàtica: podem trobar petites evolucions al llarg de la pel·lícula i alguns fils de trames possibles (però que no continuaran mai, perquè això no és una pel·lícula de Marvel).

El dia 17 de juliol s’estrenarà un altre film de Hong: In water, una miniatura d’una hora sobre un jove que convoca dos amics per filmar un curtmetratge. Les imatges acostumen a estar desenfocades, diuen, per reflectir el bloqueig creatiu del protagonista. Assumint aquesta característica, el resultat és esvelt i gratificant: una calmosa successió de moments a l’espera d’una idea, d’un descobriment. Fins que sorgeix, aquest cop sí, un llampec d’emotivitat (continguda).

Tràiler català d''In water'

[En aquest enllaç es poden consultar les projeccions en VOSCat d''El nostre dia']

stats