Cultura 11/06/2022

Nit de ‘foliada’, música, poesia i teatre: així serà La Lluna en Vers

El festival d’estiu de la Fundació Mallorca Literària passarà per vuit pobles de Mallorca. Binissalem i Sant Joan en seran les seus principals

5 min
Roger Mas, Caamaño&Ameixiras, Magalí Sare i Sebastià Gris i Anna Ferrer.

PalmaDes de fa 12 anys, amb l’estiu arriben les nits de La Lluna en Vers, el festival de la Fundació Mallorca Literària que du la poesia als indrets més emblemàtics (i màgics) de l’illa. Amb el temps, l’estela d’aquesta programació s’ha allargat, tot impregnant de paraules i de música cada vegada més pobles. Enguany, les llunes versades de la Fundació passaran per Binissalem, sa Pobla, Sant Joan, Santanyí, Lloret de Vistalegre, Montuïri, Capdepera i Felanitx. Per tal de no perdre el fil, repassam, poble a poble, totes les actuacions musicals, obres de teatre i tallers que s’han programat per a aquest estiu.

Binissalem

La Lluna en Vers arranca aquest divendres, 17 de juny, a Binissalem amb una obra de teatre que adapta la novel·la d’una de les autores mallorquines més importants en llengua catalana i que enguany hem hagut d’acomiadar: Joana E., de Maria Antònia Oliver. És una producció de la companyia La Salvatge, creada i interpretada pels manacorins Toni-Lluís Reyes, Catalina Florit i Francesca Vadell. Es farà al jardí de la Casa Llorenç Villalonga.

Aquest mateix jardí serà testimoni, dia 16 de juliol, de com les paraules de Gabriel Ferrater es fan vives en la veu de l’actor Pere Arquillué, que les pronunciarà acompanyat de l’espai sonor de Toni Ubach. Fil de memòria és un recital literari que neix d’una lectura personal i íntima del poeta, de qui enguany es commemora el centenari del naixement. Una altra proposta teatral és la titulada Cony, de Mònica Fiol i Maria Rosselló, inspirada en un relat de Sebastià Portell. Una peça en què la protagonista, després d’una ruptura, inicia un procés d’autoconeixement, d’un despertar en què es poden reconèixer una multitud de persones. També serà al jardí de la Casa Llorenç Villalonga, el 30 de juliol.

La música arribarà a Binissalem a finals d’agost, dia 27, de la mà de Magalí Sare, que presentarà el seu segon disc com a cantautora, Esponja.

Fam de paraula i terra serà l’espectacle poètic i musical que tancarà el cicle de La Lluna en Vers. És un homenatge a Damià Huguet i Miquel Àngel Riera a través de la poesia dels dos autors. Els invocaran Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola.

Sa Pobla

En el marc de la segona edició del Festival Albopàs, de teatre, i gràcies a la complicitat amb la Fundació Mallorca Literària, Sa Congregació acollirà la funció Bubotes, una adaptació de l’obra del felanitxer Antoni Mus. És una producció de la companyia La Reforma, amb dramatúrgia de Salvador Miralles i Sebastià Adrover. Una peça sobre fantasmes, de catarsi poètica i la Guerra Civil. Es podrà veure dia 24 de juny.

Sant Joan

Després de Binissalem, el municipi de Sant Joan és el que més actuacions de La Lluna en Vers acollirà. L’esplèndid puig de Consolació estrenarà aquestes nits d’estiu amb l’actuació de Caamaño&Ameixiras –dia 25 de juny–, duet gallec de música i ball d’arrel que presentarà el seu primer disc, Aire! Sabela Caamaño i Antía Ameixeiras han creat el seu propi llenguatge a partir de la música tradicional que han escoltat des de petites.

Una de les propostes més interessants de la programació serà veure el resultat de Ficus-Índica. El projecte ha reunit tres joves autors, compositors i intèrprets actuals en llengües occitana i catalana per tal de fer una relectura sobre l’art de trobar. Aquesta primera actuació representa l’estrena absoluta del projecte, abans d’iniciar la gira. A més, el poeta, raper i artista beatmaker provençal-occità Rodin Kaufmann ha dirigit Azucena Moya, poeta i ballarina contemporània de Girona, i la cantautora mallorquina Maria Hein. La feina feta es podrà veure a Consolació el 10 de juliol. Dia 23 serà el torn de la menorquina Anna Ferrer, que hi presentarà Parenòstic, un espectacle que conjuga tradició i creació.

I de les Illes Balears al País Basc: Ana Arsuaga, cantant, compositora i productora basca, és qui hi ha darrere el projecte Verde Prato, una proposta de veu i electrònica que recupera la tradició oral basca. Els seus cants populars i litúrgics en euskera es podran sentir al puig de Consolació del municipi del Pla dia 6 d’agost.

La joia d’aquest programa de La Lluna en Vers és la nit de la foliada que oferirà el grup gallec de moda Tanxugueiras. Abans d’elles, però, sonaran Laura LaMontagne i PicoAmperio, també gallecs i que fan folk electrònic. La nit de les nits serà el 20 d’agost, però el foc es començarà a encendre els dies 18 i 19 amb el taller de dansa popular que impartirà Óscar Moreno, també al puig de Consolació (les places estan exhaurides). El taller servirà per donar a conèixer la importància de les pandeireteiras, i es plantejaran les similituds i les diferències amb el ball de bot mallorquí i el ball de jotas i muiñeiras. Si tot va bé, potser hi haurà alguna coreografia en el gran concert.

Santanyí

Cruïlla és el nou disc de Salvatge Cor, banda illenca fundada per Llorenç Romera. El primer concert a Mallorca per presentar aquest àlbum serà en el marc de La Lluna en Vers i tindrà Júlia Colom com a veu convidada. L’actuació serà dia 1 de juliol, al pati del Teatre de Santanyí. I també en aquest municipi, però al llogaret dels Llombards (al Rafal dels Porcs), hi serà Roger Mas dia 13 d’agost. Hi presentarà el disc Totes les flors, l’onzè del cantautor, que enguany compleix 25 anys de carrera professional. Amb aquests concerts, la poesia també traurà el cap a Santanyí.

Lloret de Vistalegre

La col·laboració entre la Fundació Mallorca Literària i el Mobofest continua. El concert que ofereixen a mitges és el de Ginestà, el projecte dels germans Pau i Júlia Serrasolses. El grup presentarà per primera vegada davant el públic mallorquí el seu nou disc, Suposo que l’amor és això.

Montuïri

Un dels concerts més íntims d’aquesta programació serà a la terrassa de l’edifici del Molinar, sota el cel de Montuïri, dia 26 d’agost. Magalí Sare i Sebastià Gris es retrobaran amb el repertori del seu primer disc junts, A boy & a girl. Un treball de recerca de noves sonoritats amb recursos contemporanis i electrònics fet a partir de la desconstrucció de temes clàssics de cambra i cançons populars mallorquines.

Capdepera

El guitarrista Jaume Tugores presentarà El matí inventat, un llibre disc que ja fa anys que s’està cultivant, construint i editant (concretament, des que varen néixer els seus fills). L’acompanyaran, a part de les seves guitarres, els músics Biel Fiol (violoncel) i David González (saxo), en format trio. Sonaran dia 28 d’agost al preciós Castell de Capdepera.

Felanitx

Dia 3 de setembre, l’osonenca Ju (Judit Puigdomènech) farà una aturada de la seva gira estiuenca a Felanitx. Entre la terra i el cel n’és el títol. Vindrà només ella, a guitarra i veu, i repassarà cançons dels discos El món es mou i Bandera blanca, però també oferirà un tast de temes nous.

stats